'Wij willen tot de kern doordringen'

'Wij willen tot de kern doordringen'

4 reacties 4
Bron: Feyenoord.nl
Foto: FR-Fans.nl

Ferdinand Claessen, Samuel Scheimann, Jan Mastenbroek, Dirk Marcellis en Ricky van Haaren. Misschien namen die niet meteen een belletje doen rinkelen, maar wel namen die enorm belangrijk zijn voor Feyenoord en de ontwikkeling van (jonge) spelers. In Feyenoord Magazine, het officiële clubmagazine van Feyenoord, staat een portret van de mensen die zorgen dat o.a. Gjivaj Zechiël staat waar hij nu staat.

‘Hoofd, voeten en hart’, na een vier uur durend gesprek met niemand minder dan Robin van Persie komt coördinator topsportbegeleiding Ferdinand Claessen erachter wat de kern is voor voetballers. Het hoofd start, aangestuurd door een vurig hart en dan komen je voeten, die voeren het (als het goed is) uit op het veld. Claessens, een generatie ouder dan Van Persie en altijd een lichting boven Van Persie spelend, zorgt met een team voor de begeleiding van de jonge talenten van Feyenoord. Claessen is verantwoordelijk voor het onderdeel ‘Topsport’, één van de vijf leerlijnen in het opleidingsprogramma van Feyenoord Academy. Er wordt niet alleen naar het fysieke aspect gekeken, maar ook naar de mentale gesteld en de leefstijl. Recente debutant van Feyenoord 1, Gjivaj Zechiël, is vol lof over ‘Fer’ Claessen: ‘Ik weet dat ik alles tegen hem kan zeggen wat ik wil.’ Zechiël laat duidelijk merken dat deze specialistische begeleiding hem enorm in zijn ontwikkeling geholpen heeft.

Dirk Marcellis, oud-speler van onder andere AZ en PSV, heeft als functie ‘Prestatiecoach’ bij de Academy en is hiermee verantwoordelijk voor de mentale begeleiding. Marcellis probeert spelers zelf de regie te laten nemen over hun ontwikkeling: ‘Het draait vooral om bewustwording.’ Deze bewustwording, gekoppeld aan het leren van keuzes maken, zorgen er hopelijk voor dat de term ‘Kuipvrees’ verleden tijd is en spelers in een volle Kuip ook nog rustig en logisch kan nadenken. Hoe ouder de speler, hoe meer er wordt afgestemd op de behoefte van de speler en zo wordt de begeleiding steeds individueler. Hoe dichter de speler bij Feyenoord 1 komt, hoe meer de buitenwereld komt kijken en spelers daar ook mee om moeten leren gaan.

Naast de mentale begeleiding is er ook aandacht voor ‘life skills’, oftewel, leefstijl. Oud-prof Samuel Scheimann zegt daarover: ‘Wat moet je ervoor doen en laten om het maximale eruit te halen?’ Naast zijn functie als assistent bij Feyenoord Onder 14 is Scheimann ‘Prestatiecoach Leefstijl’, waar hij laagdrempelig probeert jonge spelers inzichten bij te brengen over bijvoorbeeld slaapritme en telefoongebruik. Succesverhalen waarbij jonge spelers naar Scheimann toekomen en vol trots vertellen dat ze hele nachten doorslapen, zijn voor de Prestatiecoach echte succeservaringen.

Ricky van Haaren, oud-Feyenoord 1, weet hoe belangrijk het thuisfront is voor spelers. Van Haaren is dan ook verantwoordelijk voor ‘Player Care, Housing & Hospitality’, een hele mond vol. Samen met Jan Mastenbroek helpt hij bij huisvesting en contact met externe instanties, iets waar de spelers van nu ondersteuning bij nodig hebben. Speciale aandacht gaat uiteraard uit naar buitenlandse spelers en andere spelers die niet bij hun ouders wonen. Van Haaren vult aan: ‘Waarbij we het belangrijk vinden dat ze zelfredzaam zijn; we gaan ze dus niet pamperen.’

Samen zijn deze begeleiders een team wat hoopt dat spelers groeien, niet alleen als voetballer maar vooral als mens. Spelers leren zichzelf kennen, kunnen zichzelf zijn en mogen zich ontwikkelen. En wat is dan het belangrijkst? Ferdinand Claessens grijpt terug naar zijn dialoog met Van Persie: ‘Plezier.’ Een belangrijke les voor alle spelers, want is voetbal niet voor iedereen het spelletje waar je aan begonnen met om heel veel plezier te hebben?

Lees ook