COLUMN | Ajax is vernederd, maar Feyenoord is bestolen

COLUMN | Ajax is vernederd, maar Feyenoord is bestolen

28 reacties 28
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Ondanks de tussenstand was het niet Feyenoord maar de eigen aanhang die Ajax zondag diep vernederde. De tweede fakkelregen zorgde ervoor dat het na een klein uur voetballen was gedaan in Amsterdam. Terwijl de kranten maandagochtend aandacht hebben voor de totale malaise bij Ajax, is vooral Feyenoord de dupe van deze wedstrijd.

Hij deed de borst wel iets vooruit, maar de Feyenoordsupporter voelde zich ook ietwat ongemakkelijk bij de favorietenrol. Afgelopen seizoen werd weliswaar gewonnen in de Arena, maar nog te vers in het geheugen lag de aaneenschakeling van teleurstellende nederlagen. Bovendien: de favoriet stelt vaak teleur.

Al snel bleek het temperen van de verwachtingen nergens goed voor. Zonder dat Feyenoord zijn beste spel speelde, werd een kinderlijk Ajax eenvoudig opzij gezet: 0-3. De manier waarop Ajax verdedigde – of beter gezegd: niet verdedigde – voorafgaand aan de (voorlopig) laatste treffer, was in de Klassieker niet eerder vertoond. Op dat moment had Maurice Steijn rechtsback Anton Gaaei al tegen zichzelf in bescherming genomen.

De wedstrijd ging in de tweede helft niet meer tussen Ajax en Feyenoord, maar tussen de Ajaxaanhang en Feyenoord. Geholpen door de bokshandschoenen die de KNVB vorig seizoen aan harde kernen heeft uitgedeeld, gaf een deel van de supporters Ajax de laatste kaakslag voordat Feyenoord de kans daartoe kreeg.

Na ‘afloop’ zagen sommigen Feyenoorders het anders: wij hadden Ajax het laatste zetje voor de afgrond gegeven. Hoewel we hebben geholpen met duwen; ieder ander scenario dan staken was voor Feyenoord beter geweest. Niet alleen had de uitslag nog hoger kunnen uitvallen, de vraag is wanneer de wedstrijd wordt ingehaald en hoe Feyenoord er op dat moment voorstaat. Ajax, dat op het laatste tandvlees liep, krijgt bovendien zomaar een kans om zich opnieuw op te laden.

Er is geen beter vermaak dan leedvermaak, maar een deel van de Ajaxsupporters heeft zich schuldig gemaakt aan competitievervalsing, die voor Feyenoord nog grote gevolgen kan hebben. Want hoewel Ajax op de ranglijst moet uitkijken voor RKC Waalwijk, telt voor Feyenoord mogelijk ieder doelpunt in de titelstrijd.

Ajaxsupporters doen graag geloven dat zij veel netter zijn dan Feyenoordsupporters en de media heeft dat frame – ondanks bijvoorbeeld de Vermeerpop aan de strop - al lang geleden overgenomen. De Klassieker wees uit dat het makkelijk is om supporter te zijn in goede tijden.

Ajax is vernederd, maar Feyenoord is bestolen.

Peter

Lees meer over
Lees ook