'UEFA kondigt drastische veranderingen aan in Europese competities'

'UEFA kondigt drastische veranderingen aan in Europese competities'

Het ziet er naar uit dat er een grote verandering gaat plaatsvinden in het Europese clubvoetbal, dat meldt 1908.nl op de website. De plannen zouden al door de UEFA zijn bevestigd. Wat voor veranderingen er komen wat dat voor impact heeft op Feyenoord, wordt hieronder kort beschreven.

Volledige hervorming UEFA-competities

Vanaf het seizoen 2024/2025 is UEFA van plan om alle competities, georganiseerd door deze voetbalbond, volledig te hervormen. Het gaat in dit geval om de UEFA Champions League, Europa League en Conference League. De grootste wijziging: Er zal sprake zijn van één grote ranglijst, in plaats van poules. Door middel van een loting zullen de clubs aan elkaar worden gekoppeld. De punten die iedere club haalt, komen in één grote ranglijst te staan van in totaal 36 clubs. De toernooien zullen dus worden vergroot. Er komen vier extra clubs per Europese competitie.

Dit zal ook impact hebben op de Champions League loting. Deze zal namelijk volledig worden omgegooid. De belangrijkste regel: Alleen de winnaar van de vorige CL-editie is verzekerd van een plek in Pot 1.

Waar voorheen de winnaars van de Champions League, Europa League en de kampioenen van de beste zes Europese competities op basis van de coëfficiëntieranglijst, automatisch in Pot 1 kwamen, zal niet meer van toepassing zijn. Dat gaat volledig verdwijnen. De gekwalificeerde clubs zullen vanaf het seizoen 2024/2025 op basis van hun clubcoëfficiënten over de afgelopen vijf seizoenen worden ingedeeld. De kans dat een Nederlandse club zich direct gaat kwalificeren voor Pot 1 zal uiterst klein zijn.

Lees meer over
Lees ook