Rini Coolen: 'We hebben de voetbalvisie op papier gezet en zijn dat daarna in de praktijk verder vorm gaan geven'

Rini Coolen: 'We hebben de voetbalvisie op papier gezet en zijn dat daarna in de praktijk verder vorm gaan geven'

Bron: Nos.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord wist in het vorige decennium meerdere malen de Rinus Michels Award te winnen voor het hebben van de beste jeugdopleiding van Nederland. Na vijf keer de award binnen te halen, leek het een lange tijd roerig rond doorstroming van de jeugd vanuit Varkenoord. Met Rini Coolen, hoofd opleiding bij Feyenoord, zet de club een nieuwe koers in met de jeugd en gaat in gesprek met de NOS daar dieper op in.

Gjivai Zechiël, Leo Sauer en Antoni Milambo hebben alle drie meegedraaid met de jeugd van Feyenoord. De drie spelers maken vanaf dit seizoen deel uit van het eerste elftal van de Rotterdammers. Zechiël maakte zijn debuut namens Feyenoord tegen Almere City FC (6-1 winst) en Leo Sauer debuteerde zelfs met een goal tegen Sparta Rotterdam (2-2). Antoni Milambo mocht als jongste Feyenoord-speler ooit zijn debuut al twee jaar geleden maken.

Ondanks dat deze spelers onderdeel zijn van het eerste, was er een lange tijd kritiek over de doorstroming van jeugd vanuit de opleiding van Feyenoord. Volgens Coolen stelde de club zich vier vragen af om dat te verbeteren. Die vragen waren gericht op hoe het eerste elftal wil spelen, welke vaardigheden de spelers moeten beheersen en wanneer ze vanuit de jeugd die vaardigheden te leren krijgen. Sinds de aanstelling van Coolen in 2021 heeft een Amerikaans bedrijf direct de jeugd doorgelicht waarop een koerswijziging is toegepast. “We hebben de voetbalvisie op papier gezet en zijn dat daarna in de praktijk verder vorm gaan geven”, aldus Coolen.

Daar is de trainer van het eerste elftal belangrijk bij volgens Coolen. “De zichtbare spelintenties en spelprincipes gelden als inspiratiebron voor de jeugdopleiding”, vertelt Coolen. De hoofdopleiding vindt het cruciaal dat er een Jong Feyenoord in de Keuken Kampioen Divisie komt om talenten nóg beter te kunnen ontwikkelen en hen meer weerstand te kunnen bieden. Door die hogere weerstand is Coolen ervan overtuigd dat spelers zich dan sneller kunnen aanpassen aan de speelstijl en intensiteit van Feyenoord 1. Het liefst houdt Coolen de spelers in Rotterdam, maar ziet verhuur ook als oplossing voor jeugdspelers om die stap te maken.

De grote wens van Coolen om jaarlijks een of twee jeugdspelers af te leveren aan Feyenoord 1. Volgens Coolen is het belangrijk dat de spelers zelf ook echt willen slagen bij de club. “Die drive heb je nodig om bij Feyenoord 1 tot basisspeler uit te groeien”.

Lees ook