Analyse: Timber in nieuwe rol is wat Feyenoord nodig had

Analyse: Timber in nieuwe rol is wat Feyenoord nodig had

41 reacties 41
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord heeft de eerste driepunter van het nieuwe seizoen binnen. Almere City werd met ruime cijfers over de knie gelegd: 6-1. Analyse van een wedstrijd waar het middenveld dit maal wél in elkaar viel.

Arne Slot besloot opnieuw zijn middenveld anders in te richten. Hoewel tegen Almere City dezelfde poppetjes op worden gesteld, is de bezetting daarvan duidelijk anders. Tegen Sparta speelde Calvin Stengs vlak voor de verdediging om het spel vorm te geven. Nu was die taak aan Quinten Timber. Dat wierp gelijk zijn vruchten af. Na een pass van Hartman dribbelt Timber dwars door de as van het veld richting de zestien van Almere City. Als hij daar eenmaal gearriveerd is, zet Giménez een slimme loopactie in door vanuit de dode hoek van de centrale verdediger van Almere weg te lopen en vrij te komen. Timber steekt slim de Mexicaan weg: 1-0. 

De 2-0 liet vervolgens niet lang op zich wachten. Na een lange onderbreking komt wederom Quinten Timber door langs de zijlijn. Hij bereikt Stengs met een slim balletje. De creatieveling left terug op Paixão: 2-0. 

Waar Feyenoord eerder dit seizoen problemen kende met het afronden van kansen, vielen tegen Almere City de eerste twee mogelijkheden direct binnen. 

Na een grote kans van Mats Wieffer waar hij hard de lat raakt, wordt het ook nog 3-0 binnen korte tijd. Wederom is Timber de man die de aanval opzet. Hij speelt door de as de ingechoven Trauner in. Aan het eind van de aanval is de Oostenrijker zelfs de man van de assist op de doorgelopen Geertruida: 3-0.

In minuut '37 krijgt de uitblinker tot dat moment zelf de kans om binnen te schieten, alleen verzuimt hij dit te doen. Waar het vorige week tegen Sparta nog ontbrak aan genoeg spelers rond de zestien te krijgen, waren dit keer zowel Stengs als Timber wél in de zestien te vinden. Minteh kon een aantal medespelers uitkiezen, en koos voor Timber. Hij schiet alleen wild, waardoor de bal meters overvliegt. 

Diezelfde Minteh zorgt ondertussen indirect voor meer ruimte bij Feyenoord. Er valt in de eerste helft al goed te zien waarom Arne Slot de Gambiaan in dit duel boven Alireza Jahanbakhsh verkoos. Doordat Minteh het veld breed houdt, trekt hij non-stop een of twee verdedigers van Almere mee. Daardoor ontstaat er in het centrum van het veld meer ruimte voor spelers als Calvin Stengs en Santiago Giménez.

De 4-0 wordt gemaakt dankzij een spelhervatting. Calvin Stengs geeft een afdraainde bal met veel gevoel richting de zestien. Mats Wieffer staat op de juiste plek en volleert binnen: 4-0.

Diezelfde maker van de 4-0 heeft ondertussen door een kleine omzetting een grotere rol gekregen in de tweede helft. Slot heeft de controleur namelijk iets verder vooruit geposteerd. Hierdoor blijft Almere City vaak een mannetje te kort houden om de aanvallende impulsen van de Rotterdammers te stoppen. Dit brengt ook de 5-0 tot stand. Giménez wordt bereikt in de zestien en lokt slim een overtreding uit, hij schiet zelf de opvolgende penalty binnen: 5-0.

Het elftal van Slot krijgt vervolgens nog kansen genoeg om de score verder uit te breiden. Almere City is alleen de ploeg die de eretreffer nog binnenschiet. 

Conclusie

Vooral Quinten Timber heeft Feyenoord tegen Almere City  gebracht wat het zo hard nodig had. De middenvelder creëerde vanuit zijn nieuwe rol vijf kansen, had een slagingspercentage van 100% op zijn tackles, kwam tot vier geslaagde dribbels en scoorde tot slot nog een goal. Wanneer Timber dit doorzet in grotere wedstrijden, lijkt het probleem op het middenveld opgelost.

 

Lees ook