COLUMN | We hadden Martin van Geel deze transferwindow niet vergeven

COLUMN | We hadden Martin van Geel deze transferwindow niet vergeven

124 reacties 124
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Met een droog schot op Het Kasteel voorkwam de pas 17-jarige Leo Sauer zondag dat Feyenoord niet al in speelronde twee tegen een nederlaag aanliep. Iedere wedstrijd staat op zich, maar het verschil met het elftal dat pas een paar maanden eerder vrij gemakkelijk over Sparta heen stapte, is onrustbarend.  

De voortekenen waren nog zo goed. Na een korte soap besloot Arne Slot begin deze zomer een aanbod van Tottenham Hotspur af te slaan om verder te bouwen aan zijn kampioensploeg. Alle seinen stonden op groen: Feyenoord zou nog sterker dan het was de nieuwe competitie aanvangen. Dat aanvoerder Orkun Kökçü vertrok was een teleurstelling, maar de tranen konden worden gedroogd bij het geluid van een rinkelende clubkas.  

De tweede teleurstelling diende zich aan toen bleek dat Sebastian Szymanski het na één seizoen in Rotterdam voor gezien hield, een vertrek waar Feyenoord natuurlijk niets aan overhield. Maar nog altijd overheerste het optimisme. De selectie was grotendeels intact gebleven en naarmate het aantal transfergeruchten toenam, volgde snel hashtags als #letdenniscook.

Die hashtags sloegen op de grote beleidsbepaler bij Feyenoord, Dennis te Kloese. Een ietwat filmisch figuur dat door supporters liefkozend wordt afgebeeld als Don Vito Corleone uit The Godfather. Sinds Te Kloese begin vorig jaar het roer bij Feyenoord overnam, kwamen spelers als David Hancko, Sebastian Szymanski en natuurlijk Santiago Giménez naar De Kuip. Het water liep supporters in de mond bij het idee dat deze man nu de markt op mocht met een goed gevulde portemonnee, voor de volgende offer they can't refuse.

Helaas kent iedere film kent zijn aftiteling en blijkt deze zomer dat Dennis te Kloese geen filmster is, maar gewoon 'de td' van Feyenoord. Een man die fouten maakt, bovendien. Tegen Sparta zaten de tweede duurste zomeraankopen van Feyenoord, Ramiz Zerrouki en Ayase Ueda, op de bank. De transfer van Ueda werd ook door mij met gejuich ontvangen, maar je kunt je afvragen of Feyenoord de prioriteiten deze zomer op orde heeft.  

Want dat naast Ueda ook Zerrouki zat, heeft alles te maken met de problemen op het middenveld, die Feyenoord eerder parten speelde in de Johan Cruijff Schaal tegen PSV en in de seizoensopener tegen Fortuna Sittard. Stroperig, traag, uit balans; heel Nederland heeft inmiddels geconstateerd dat Zerrouki naast Wieffer niet werkt. Daarom koos Slot tegen Sparta voor Quinten Timber, die weliswaar een goede wedstrijd speelde, maar nog geen moment heeft aangetoond dat hij Feyenoord vooruit helpt.

Ondanks de twee doelpunten in de slotfase van de wedstrijd, had Feyenoord tegen Sparta opnieuw grote moeite om kansen bij elkaar te voetballen. Als Feyenoord een schilder was, waren er gisteren kwasten tegen de muur gegooid. Een totaal gebrek aan creatief vermogen breekt dit elftal op. Calvin Stengs - die eerder samenwerkte met Slot en een voor de hand liggende aankoop was - lijkt vooralsnog niet in staat de juiste strepen op het doek te kunnen zetten.

Deze transferperiode blijkt opnieuw hoe dik de vinger is die Slot in de pap heeft. Na Stengs lijkt ook Oussama Idrissi een speler uit zijn koker – eerder werkten ze samen bij AZ. De vleugelspeler had vorig seizoen weliswaar een belangrijk aan in het kampioenschap, tegelijkertijd leek het in sommige wedstrijden alsof hij met bakstenen onder zijn schoenen speelde. Bovendien heeft de voetballer nul restwaarde en lijkt hij daarmee een onlogische zet in het eerder uitgestippelde beleid.

Na het kampioenschap in 2017 dacht iedereen dat Feyenoord de volgende stap zou zetten. Wat volgde waren magere jaren, die uiteindelijk toenmalig td Martin van Geel de kop kostte. Wil Te Kloese niet hetzelfde lot tegemoet gaan, moet hij zijn macht meer gaan delen. Niet alleen met Slot, maar ook met zijn scouting en níet met mensen van buitenaf. Want, saillant detail: bij zowel de transfer van Ueda als die van Zerrouki, was dezelfde makelaar betrokken die Dennis te Kloese ook zelf bijstaat. Feyenoord heeft gekozen voor een structuur waarbij Te Kloese te veel macht naar zich toe kan trekken.

Er is op dit moment nog geen reden om te twijfelen aan de kunde van Te Kloese en zeker niet aan die van Slot, maar in de geschiedenis van de club zullen ook zij uiteindelijk passanten zijn. Als Te Kloese die twee topspelers dan toch koopt en Feyenoord rap klimt op de ranglijst, zal alles weer zijn vergeten en vergeven. Voor de toekomst van de club is het belangrijk dat wij kritischer zijn.  

Peter

Lees ook