Oude Liefde Roest Niet | Tonny Vilhena

Oude Liefde Roest Niet | Tonny Vilhena

14 reacties 14
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Maandelijks belicht FR-Fans.nl in de rubriek Oude Liefde Roest Niet een oud-Feyenoorder die onze aandacht verdient. Tonny Vilhena maakte begin van deze maand de overstap van Spanje naar Griekenland. Vilhena heeft een vierjarig contract getekend bij het Panathinaikos van Ivan Jovanovic en zal daarmee de komende tijd in Athene te bewonderen zijn.

De 28-jarige middenvelder begon zijn carrière in Rotterdam, waar hij in 2012 werd overgeheveld vanuit de jeugd naar het eerste team. Na zeven jaar kom ter een einde aan zijn tijd bij Feyenoord, Vilhena verkast van Rotterdam naar Krasnodar om in Rusland op het hoogste niveau uit te komen. 
 
Europese uitstapjes
Zijn carrière in het buitenland zal toch anders zijn verlopen dan wat hij ervan had gehoopt. Na twee en een half seizoen in de Premier Liga in Rusland gespeeld te hebben besluit Krasnodar dat de Nederlander verhuurd mag worden. RCD Espanyol pikt Vilhena voor een half jaar op en besluit nadat de huurdeal ten einde is om hem definitief naar Spanje te halen.

Na een kleine maand wordt Vilhena nogmaals verhuurd, dit keer naar Italië om voor US Salernitana uit te komen. Terwijl de middenvelder in de Serie A met zijn tijdelijke werkgever weet te handhaven, weet de club waar hij onder contract staat dat niet. RCD Espanyol eindigt op de negentiende plaats en degradeert uit La Liga. Hierop besluiten de Spanjaarden op 7 juni 2023 om de linkspoot te verkopen aan het Griekse Panathinaikos, waarvoor hij vanaf komend seizoen in de Super League 1 zal spelen. 
 
Nederlandse prijzen
Zijn periode bij Feyenoord zal de centrale middenvelder toch het meeste bijstaan, hier heeft hij dan ook bijna alle prijzen uit zijn carrière gewonnen. In 2011 was het voor het eerst raak wat betreft de prijzen, de dan 16-jarige linkspoot wordt Nederlands kampioen met Feyenoord Onder 17. Datzelfde jaar weet hij ook met de Nederlandse jeugd Europees kampioen onder 17 te worden. Als klap op de vuurpijl wordt hij topscorer van dit toernooi met 3 goals, mede dankzij zijn belangrijke optreden in de 5-2 gewonnen finale tegen Duitsland, waar hij goed was voor twee goals en twee assists.

Het seizoen 2011/2012 wordt Vilhena wederom Europees kampioen onder 17.  
Voor het grote Nederlands elftal moest hij nog even wachten. Op 4 juni 2016 vervangt Vilhena in minuut 79 Riechedly Bazoer om zo de 0-2 voorsprong tegen Oostenrijk over de streep te trekken. Dit lukt en zo wint Vilhena in zijn debuut onder bondscoach Danny Blind.

De volgende mijlpaal laat dan even op zich wachten, maar dat wachten wordt beloond. De nummer 21 van Feyenoord gaat een succesvolle periode tegemoet en daarvan is zondag 24 april 2016 het startschot. Feyenoord wint de bekerfinale met 2-1 van FC Utrecht en luidt daarmee een aantal mooie jaren in voor het team van Giovanni van Bronckhorst.

Zo is Feyenoord in het seizoen 2016/2017 de beste van Nederland en wordt het voor het eerst in 18 jaar landskampioen. Door het kampioenschap mag Vilhena het seizoen daarop kennis maken met de Champions League. Feyenoord komt niet verder dan de groepsfase, maar kan wel terugblikken op een succesvol jaar nadat het zowel de Johan Cruijff Schaal van Vitesse wint als de KNVB Beker van AZ. In zijn laatste seizoen bij Feyenoord zal Vilhena ook zijn laatste prijs winnen als Feyenoord als bekerwinnaar ook landskampioen PSV weet te verslaan om voor de tweede keer op rij de Johan Cruijff Schaal te winnen.

Lees ook