Oude Liefde Roest Niet | Orkun Kökcü

Oude Liefde Roest Niet | Orkun Kökcü

1 reactie 1
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Maandelijks belicht FR-Fans.nl in de rubriek Oude Liefde Roest Niet een oud-Feyenoorder die onze aandacht verdient. Orkun Kökcü was afgelopen weekend weer belangrijk voor Benfica. Kökcü wist in minuut 5 teamgenoot Alexander Bah in kansrijke positie te zetten, waarna Bah feilloos de linker onderhoek vond. 

Met deze assist had Kökcü een belangrijk aandeel in de 1-3 overwinning op Portimonense. De middenvelder lijkt zich steeds meer thuis te gaan voelen in Portugal, na de nederlaag in het eerste competitieduel tegen Boavista staat de ploeg van Roger Schmidt in de Liga Portugal inmiddels op een winstreeks van vijf wedstrijden. Na vier wedstrijden wist de Turks international dan tegen Vitória Guimarães zijn naam op het scorebord te zetten. Op aangeven van Di María wist hij op schitterende wijze de bal in de verre hoek te krullen om hiermee de 3-0 achter zijn naam te zetten. Collega Fredrik Aursnes tekende voor de volgende en ook laatste goal van deze wedstrijd. 

Jongen van Varkenoord
Als kleine jongen kwam Orkun in 2014 in de jeugd van Feyenoord terecht. Hier doorliep hij de rest van zijn jeugd carrière totdat hij in 2018 aan mocht sluiten bij het eerste elftal. Op 9 december 2018 is het dan eindelijk zover, uit bij Emmen mag de 17-jarige jongen zijn debuut maken, nadat collega Jens Toornstra geblesseerd het veld moest verlaten.

En dit debuut pakte goed uit. In minuut 70 weet Kökcü de assist te leveren voor de 0-2 van Steven Berghuis. Slechts zeven minuten later wist Berghuis ook Kökcü een assist te geven op de 1-3, nadat Anco Jansen kort daarvoor de aansluitingstreffer wist te maken. Uiteindelijk wist de Turks-Nederlandse middenvelder in zijn eerste seizoen 3 goals te maken en 4 assists te geven in de elf wedstrijden die hij van trainer Giovanni van Bronckhorst mocht spelen.

Internationaal
Zijn volgende debuut volgt al snel. Feyenoord weet zich te kwalificeren voor de Europa League en dus volgt op 19 september 2019 het debuut van Kökcü in Europa. Dit leidt helaas niet tot een mooi sprookje. Feyenoord overleeft de groepsfase niet en moet zich gaan richten op de competitie. Na de dramatische seizoenstart met slechts drie overwinningen in de eerste elf wedstrijden bevindt Feyenoord zich op de twaalfde plek op de ranglijst. De knop wordt daarna volledig omgezet door de ploeg van Dick Advocaat. Feyenoord verliest de rest van het seizoen geen één wedstrijd meer en vecht zich binnen korte tijd weer terug naar de top drie. Een wonder bleef echter uit, nadat het seizoen vroegtijdig ten einde kwam door de Coronacrisis.

Het 19-jarige talent weet zichzelf dusdanig in de kijker te spelen dat hij tegen Servië op 6 september 2020 zijn (basis)debuut mocht maken van bondscoach Senol Günes. Inmiddels is de middenvelder een 24-voudig international met twee goals voor Turkije op zijn naam.

Afgelopen zomer wordt Kökcü's droom dan ook werkelijkheid. Op 10 juni wordt de transfer naar het Portugese SL Benica wereldkundig gemaakt, een mooie stap naar het buitenland voor ‘onze’ Orkun.

We kunnen Orkun Kökcü samen met collega en oud-Feyenoorder Fredrik Aursnes niet alleen zien schitteren in de Liga Portugal, maar ook in de Champions League. Wie weet volgt er, net als aan het begin van dit seizoen, een snel weerzien. 

Lees ook