COLUMN | Hete zomer

COLUMN | Hete zomer

Het was niet toevallig Orkun Kokcü die Feyenoord zondag op voorsprong schoot tegen RCK Waalwijk. De Turkse middenvelder, die steeds belangrijker wordt voor het elftal van trainer Arne Slot, verkeert de laatste weken in bloedvorm. Met de zomer in het vooruitzicht is het nu aan technisch directeur Frank Arnesen om zijn kwaliteiten op waarde te schatten.


Kokcü werd vrijdag in gesprek met Feyenoord TV, dat wordt uitgezonden op ESPN, gevraagd naar zijn toekomst en verleid om beloften te doen die hij niet kan waarmaken. Op de vraag of het mogelijk was of hij de Totti van Feyenoord kan worden, antwoordde hij verstandig: “We weten toch dat Feyenoord er niet financieel heel goed voor staat'', zei Kökçü bij Feyenoord TV, wat wordt uitgezonden op ESPN. ''Het liefst wil ik op het juiste moment een mooie transfersom voor de club opleveren.”

Vermoedelijk beter dan de presentator van dienst weet Kokcü hoe de voetbalwereld in elkaar steekt. Zelfs al zou Kokcü de wens hebben om zijn laatste dagen in het shirt van Feyenoord te slijten, op het moment dat een buitenlandse grootmacht zich met een zak geld meldt aan de poorten van De Kuip, worden in het Maasgebouw alle rekenmachientjes uit de lades getrokken. Bij het juiste bedrag zou de club Kokcü vriendelijk maar dringend verzoeken eens na te denken over zijn toekomst.

Maar een smeekbede zal niet nodig zijn. Voor Kokcü is de Eredivisie niet het plafond waar hij naar op zoek is. En dat geldt voor steeds meer spelers bij Feyenoord. Ook bijvoorbeeld Justin Bijlow, Marcos Senesi, Tyrell Malacia, Lutsharel Geertruida en Luis Sinisterra hebben zich in de kijker gespeeld. Binnen afzienbare tijd zal er met hen geflirt worden alsof het mooie vrouwen op een dansvloer betreft.

Mogelijk – of waarschijnlijk – zullen komende zomer de eerste versierpogingen met een ‘ja’ worden beantwoord. Voor Arnesen ligt er dan een nieuwe uitdaging in het verschiet: blijkt hij een koopman die ook verkopen kan? Cruciaal voor de strategie die de tot nu toe succesvolle td voor de club heeft uitgestippeld is namelijk het spekken van de clubkas met uitgaande transfers.

In Goedemorgen Eredivisie stipte Arnesen het zondag zelf al aan: Feyenoord heeft al jaren een negatieve balans op de transfermarkt. Er werd meer geld aan spelers uitgegeven, dan dat er aan ze werd verdiend. Levensgevaarlijk; een topclub in een competitie als de Eredivisie valt of staat met het creëren van toegevoegde waarde en een goed verkoopbeleid. Het is iets waarmee clubs als FC Porto, Benfica en ook Ajax zich weten te handhaven in de Europese subtop.

In Rotterdam is er meer dan eens met verontwaardiging gereageerd op de bedragen die voor Ajax-spelers werden afgetikt. Terecht of onterecht; het kwam voort uit jaloezie. Waarom lukt het ons niet om spelers voor de volle mep van de hand te doen?

Niet alleen heeft het te maken met de kwaliteit en status van de voetballers, Feyenoord is bescheiden. Deels is dat te verklaren, de club telt op Europees niveau al jaren niet meer mee. Toch wist ook het relatief kleine AZ de afgelopen jaren spelers voor de hoofdprijs van de hand te doen, zoals Weghorst, Til en Jahanbakhsh. Met het huidige succes van Arne Slot, ook in Europa, lijkt de tijd gekomen voor Feyenoord om brutaler te worden. Weet de club de komende zomer niet de juiste bedragen te cashen, loopt het plan van Arnesen serieuze vertraging op.

Kokcü wordt inmiddels door verschillende buitenlandse journaille in verband gebracht met Arsenal. Of de rook wordt gevolgd door vuur, is nog even afwachten. Toch lijkt de vraag voor deze zomer of Arnesen de miljoenen kan ophalen die nodig zijn om uiteindelijk weer definitief aansluiting te vinden bij Ajax en PSV. De Deen lijkt zijn borst in ieder geval nat te kunnen maken voor een hete zomer.

Peter

Lees meer over:

Discussieer mee! 72 reacties

Gast667547816

Je plaatst een bericht als Gast667547816