Feyenoord stort in na rode kaart Berghuis en verliest van sc Heerenveen

Feyenoord is woensdagavond op uiterst pijnlijke wijze uitgeschakeld in het bekertoernooi. In de laatste tien minuten van een knotsgekke wedstrijd gaf de ploeg in Heerenveen met tien man een 1-3 voorsprong uit handen en verloor het met 4-3. Steven Berghuis kreeg na een uur spelen zijn tweede gele kaart. Een schorsing van Berghuis voor de halve finale tegen Ajax. Dat was eigenlijk het enige waar Feyenoord-supporters zich druk om hoefden te maken leek het, zo’n twintig minuten voor het einde van de wedstrijd. Op dat moment kon het ondanks de uitsluiting van de aanvoerder – hij kreeg na een onnodige overtreding zijn tweede gele kaart – haast niet meer mis gaan voor Feyenoord, dat soeverein met 1-3 voor stond. Die ruime marge was te danken aan drie goals in het eerste kwartier van de tweede helft, waarmee Feyenoord de voor rust opgelopen achterstand knap had gerepareerd. Ook Nick Marsman had een belangrijk aandeel, aangezien de doelman bij een stand van 1-1 een strafschop stopte. Waar de ploeg in de eerste 45 minuten weinig doortastend oogde en terecht op achterstand kwam door een goal van Rami Kaib, was na rust alles anders. Met een gezonde dosis agressie en bij vlagen vloeiend aanvalsspel werden de Friezen overrompeld en kwam de beloning in de vorm van drie doelpunten. De 1-1 van Bryan Linssen was nog ietwat gelukkig te noemen, aangezien de spits min of meer in de weg stond bij een schot van Jens Toornstra en de bal via zijn lichaam pardoes binnen zag vallen. De twee goals daarna kwamen fraaier tot stand. Berghuis schoof keurig binnen na een vlotte combinatie met Linssen, terwijl een paar minuten later Lutsharel Geertruida maar weer eens doel trof. Op aangeven van Marcos Senesi leek hij met een rake kopbal het ticket voor de halve finales definitief veilig te stellen. Het probleem was dat het tiental Feyenoorders ondanks de rode kaart van Berghuis daarna ook dacht de buit binnen te hebben. In plaats van de wedstrijd rustig en geconcentreerd uit te spelen, gaf het sc Heerenveen alle gelegenheid om terug te komen. En zo kon het gebeuren dat het duel in de laatste tien minuten volledig kantelde en de stand van 1-3 naar 4-3 ging. Na de aansluitingstreffer van Nygren sloeg binnen enkele minuten tijd Siem de Jong tweemaal toe. De totale ineenstorting in het Abe Lenstra Stadion kost de ploeg een plek in de halve finales en daarmee is de kortste weg naar Europees voetbal definitief afgesneden. De enige manier om de doelstelling alsnog te realiseren is via de competitie, waar voor Feyenoord zondag de volgende wedstrijd op het programma staat. In Enschede is FC Twente de tegenstander (aanvang 12:15 uur).