FR-Targets | Jan Paul van Hecke: een ouderwetse verdediger die duels hard en correct wil spelen

FR-Targets | Jan Paul van Hecke: een ouderwetse verdediger die duels hard en correct wil spelen

In de nieuwe rubriek FR-Targets onderzoeken wij welke spelers er bij Feyenoord op de rader staan om eventueel aangetrokken te worden. Dit keer bespreken we Jan Paul van Hecke.


Feyenoord heeft interesse getoond in de 19-jarige verdediger Jan Paul van Hecke van NAC Breda. Helemaal nadat hij in de halve finale van de TOTO KNVB Beker begin maart met zijn hoofd scoorde, tegen de Rotterdammers (7-1). De ontwikkeling van het nuchtere Zeeuwse talent uit Arnemuiden gaat razendsnel. Binnen één jaar schopte hij het van het amateurvoetbal naar een profcontract. Maar wie is deze verdediger? FR-Fans.nl licht dit talent uit dat misschien wel het Feyenoord-shirt gaat dragen.

Van Hecke is een ouderwetse verdediger, net zoals zijn voorbeeld oud-legende John Terry dat ook was gedurende zijn loopbaan. Het 19-jarige talent houdt ervan om duels hard en correct te spelen en zijn mannetje te staan. Toch begon zijn jongensdroom niet zoals hij van tevoren had gedacht. Hij werd afgewezen door de jeugdopleiding van Club Brugge. De droom om profvoetballer te worden, zette hij uit zijn hoofd en Van Hecke begon aan een studie op het Johan Cruyff College in Roosendaal. Deze studie heeft hij inmiddels stopgezet, doordat zijn profcarrière toch van de grond kwam en het niet meer te combineren valt.
Door een afwijzing van de jeugdopleiding van Club Brugge, leek Van Heckes droom in duigen te vallen.

Door een afwijzing van de jeugdopleiding van Club Brugge, leek Van Heckes droom in duigen te vallenIn een interview met FOX Sports zei hij onder andere dat hij alleen maar met voetbal is opgegroeid. Mede omdat de bekendste voetballer uit Arnemuiden, Jan van Poortvliet, zijn oom is. Als profvoetballer won hij in 1978 de Uefa Cup met PSV en verloor in dat zelfde jaar met Nederland de WK-finale. Van Hecke voelt zich hierdoor natuurlijk geroepen om de voetbalcultuur in de familie door te zetten en zijn familie trots te maken.

De rechtsbenige centrale verdediger kwam in de jeugd uit voor JVOZ en verruilde deze club in 2017 voor VV Goes. Na een seizoen in de hoofdklasse te hebben gevoetbald, maakte hij in 2018 de overstap naar de O19 van NAC Breda. Hier heeft hij een contract, zonder clausule, getekend tot 30 juni 2022. Deze overstap was in het begin even wennen, doordat het voetbal bij Goes vooral om fysieke kwaliteiten ging, terwijl het bij NAC Breda vooral om de voetballende aspecten draait. Doordat Van Hecke nu beide kanten redelijk onder de knie heeft, bevordert dit zijn spel. Tijdens zijn eerste seizoen mocht hij al negen keer bij het eerste van NAC Breda op de bank zitten. NAC Breda degradeerde in het seizoen 2018/2019 uit de eredivisie. Van Hecke debuteerde op 18 augustus 2019 in de 78e minuut van de met met 5-1 gewonnen wedstrijd van Helmond Sport. Zeventien wedstrijden na zijn debuut stond Van Hecke op 21 december weer in de basis, tegen FC Dordrecht. Sindsdien is hij niet meer uit de basis te krijgen.

In totaal heeft hij in het seizoen 2019/2020 drie keer gescoord en één assist gegeven. Zijn derde doelpunt was in de laatste gewonnen competitiewedstrijd van dit seizoen tegen Roda JC op 8 maart 2020 (4-1). Volgens Van Hecke is zijn plafond nog lang niet bereikt: "Ik kom natuurlijk van de amateurs, dus ik denk dat er nog wel veel rek in zit. Ik hoop dat mijn plafond hoog is." Ook hoopt hij volgend seizoen in de eredivisie te spelen, maar bij welke club weet hij nog niet.

Dylan Venneman

Lees meer over:

Discussieer mee! 9 reacties

Gast9921539385

Je plaatst een bericht als Gast9921539385