Zweedse Feyenoord City levert gemeente strop op

Zweedse Feyenoord City levert gemeente strop op

In Solna staat het stadion van AIK Fotboll. Het stadion werd net als Feyenoord city gebouwd om een wijk op te trekken en de gemeenteraad stemde in met toezeggen van geld om het stadion te bouwen. Diverse gemeenteraadsleden raden Rotterdam nu af om mee te werken aan de bouw van het stadion.


Bijvoorbeeld Arne Öberg. Zijn advies: “Maak een goede risico-analyse en wees je bewust dat je met belastinggeld werkt. Hier in Solna hadden we nooit mede-eigenaar moeten worden van het stadion”, zo citeert Vers beton.

Opvallend is, dat het verlieslijdende project in Solna door dezelfde partij werd geadviseerd als Feyenoord city nu. International Stadia Group (ISG) adviseerde de gemeente, maar achteraf bleek de bezettingsgraad veel te hoog ingeschat. PWC gaf de gemeente al twee jaar voor de opening aan dat het stadion waarschijnlijk de eerste 25 jaar verliesgevend zou zijn.

Die conclusie trekt ook Groenen-raadslid Huber. Zijn advies aan de Rotterdamse raad: “Een gemeente kan best helpen bij de bouw van een nieuw stadion. Maar houd het bij zichtbare investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur. En blijf weg bij investeringen in aandelen. Word hoe dan ook zelf geen mede-eigenaar.”

Afhankelijkheid van exploitatie-inkomsten van een stadion kan ook zorgen voor belangenverstrengeling, waarschuwt Huber. “Als stadioneigenaar wil je zoveel mogelijk evenementen met zoveel mogelijk mensen, maar als gemeente ben je ook verantwoordelijk voor de openbare orde, en moet je misschien juist evenementen verbieden en optreden tegen hooligans.”

Voor de fans van AIK was het oude stadion Rasunda wat De Kuip voor Feyenoordfans is. De fans van AIK waren vooraf bang dat het nieuwe stadion op de Amsterdam Arena zou gaan lijken, sfeerloos, lelijk, een betonnendoos waren zomaar wat opmerkingen.

AIK fan en freelance-journalist Kortoglu schreef in 2014: "Het oude stadion was een tweede thuis voor de fans. Het bracht kleur in hun leven. De Friends Arena is zielloos. De akoestiek is verschrikkelijk, de kwaliteit van de grasmat dramatisch.”

Hoe kijkt Kortoglu daar nu tegenaan? “Ik heb in het nieuwe stadion een mooiere plek. Het zicht is veel beter. Maar als ik op een magische manier terug zou kunnen naar Rasunda, zou ik het meteen doen. Ja, het was oud, de wc’s waren een soort Sovjet-relieken, maar het had veel meer sfeer.”

Lees meer over:

Discussieer mee! 271 reacties

Gast6846164809

Je plaatst een bericht als Gast6846164809