Feyenoord wint na spannende slotfase van Heracles Almelo

Feyenoord heeft uitstekende zaken gedaan in de Eredivisie. Heracles Almelo werd zaterdagavond in De Kuip met 2-1 verslagen door twee goals van Steven Berghuis. De buitenspeler verzorgde de openingstreffer voor rust en besliste het duel na de pauze vanaf de strafschopstip, toen Feyenoord al met tien man stond. Nicolai Jørgensen moest na 65 minuten namelijk met een rode kaart inrukken. In de wetenschap dat AZ eerder op de avond in eigen huis onderuit ging tegen ADO Den Haag (2-3) was de opdracht voor Feyenoord helder: de drie punten moesten zaterdagavond hoe dan ook in De Kuip blijven. Dat lukte de ploeg van hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst, maar het team moest tot de laatste minuut met tien man tot het gaatje gaan. Legio kansen Na de eerste 45 minuten zag het daar niet naar uit. Feyenoord combineerde gemakkelijk en kwam tot legio kansen. Tyrell Malacia (vervanger van de geblesseerde Ridgeciano Haps), Sam Larsson, Eric Botteghin en Jens Toornstra probeerden het, maar slaagden er niet in doelman Janis Blaswich te passeren. Dat lukte Steven Berghuis na ruim een half uur wel. Botteghin onderschepte een aanval van Heracles met een puike kopbal en via Larsson en Nicolai Jørgensen kwam de bal bij Steven Berghuis. Die bleef oog in oog met Blaswich koel en werkte af met links: 1-0. Rode kaart Jørgensen Er was geen vuiltje aan de lucht, tot Kristoffer Peterson zijn directe tegenstander Cuco Martina in de 47ste minuut uitkapte, laag voorgaf en Jesper Drost vond. Die tikte van dichtbij de gelijkmaker binnen. Toen Jørgensen na 65 minuten na een directe rode kaart wegens natrappen naar de kant moest, werden de problemen voor Feyenoord nog groter. Kenneth Vermeer onderscheidde zich snel na het vertrek van Jørgensen met een goede redding op een schot van invaller Adrián Dalmau en hield Feyenoord daarmee op de been. Met Robin van Persie als vervanger van Jordy Clasie maakte Van Bronckhorst duidelijk dat de ploeg op zoek moest naar de winnende. Die kwam er in de 82ste minuut. Berghuis matchwinner Arbiter Jochem Kamphuis legde de bal op de stip na een overtreding op Botteghin. De verdediger, die met 219 optredens in de Nederlandse competitie de Braziliaan werd met de meeste Eredivisieduels achter zijn naam, werd naar de grond getrokken en verdiende daarmee een strafschop. Berghuis schoot deze onberispelijk binnen en bepaalde de eindstand op 2-1. Feyenoord - AZ Volgende week staat de volgende thuiswedstrijd alweer op het programma. Dan komt nummer vier AZ op bezoek in een uitverkochte Kuip. Die ploeg verloor eerder op de avond van ADO Den Haag en daardoor heeft Feyenoord nu een voorsprong van vier punten op de Alkmaarders.