'Als de nieuwe technisch directeur het niet in Stam ziet zitten, komt hij niet'

'Als de nieuwe technisch directeur het niet in Stam ziet zitten, komt hij niet'

Het is de vraag die een Feyenoordsupporter zich bijna dagelijks stelt. Hoe kan het dat Feyenoord al zolang haar potentie niet waarmaakt. Deze eeuw werden de Rotterdammers maar één keer kampioen, maar daarna ging het op meerdere termijnen al gauw weer als vanouds: gemiddeld. De NOS analyseerde hoe het bij Feyenoord na het kampioenschap van 2016/2017 wéér misliep.


Gebrek aan kwaliteit
'De basis voor alle problemen ligt op het veld, de tegenvallende prestaties vormen de overkoepelende oorzaak', vat NOS-journalist Arman Avsaroglu samen. Ook de collega van Avsaroglu, tevens chef Sport, Arno Vermeulen ziet dat het vooral op het veld fout ging. Hij signaleert een gebrek aan kwaliteit van spelers. Voetbalkwaliteiten, maar ook mentale kwaliteit om elke keer optimaal te presteren. Oók tegen de kleinere ploegen. 'Als je het wel tegen de topclubs kan en niet tegen de mindere teams, dan deugt er mentaal iets niet. Dat valt de spelers en de staf te verwijten'.

Bestuurlijk
Ook bestuurlijk is er bij Feyenoord te veel gerommel, het ontbreekt de club aan een stabiele bestuurlijke factor. Technisch directeur Martin van Geel besloot daarom een aantal weken terug om vanwege de negatieve sfeer rond zijn persoon om aan het einde van het seizoen te stoppen. Daarnaast had Giovanni van Bronckhorst al aangekondigd dat dit seizoen zijn laatste seizoen als hoofdtrainer in Rotterdam zou zijn.

Van Geel vertrekt echter niet geheel vrijwillig, het bestuur van Feyenoord stuurde hier op aan. Avsaroglu: 'Hij is lichtelijk naar de uitgang gewezen. Met name zijn laatste media-optredens vielen slecht bij de raad van commissarissen. Jan de Jong is lang loyaal geweest - te loyaal volgens de rvc - en wilde het liefst dat Van Geel bleef. Uiteindelijk is hij toch het gesprek aangegaan en kwamen ze tot de conclusie dat de positie van Van Geel onhoudbaar was'.

Positie Stam
En zo werd de nieuwe coach van Feyenoord, Jaap Stam, gehaald door een technisch directeur die kort later zin vertrek bekendmaakte. Een nieuwe technisch directeur moet het dus maar zien zitten in Stam. 'Stam heeft een goede start nodig', stelt Avsaroglu. 'Anders kan de druk heel snel heel groot worden. Rugdekking kan heel belangrijk zijn. Van Bronckhorst had die rugdekking van Van Geel wel toen Feyenoord zeven keer op rij verloor'.

Vermeulen gaat zelfs nog verder, hij durft te stellen dat als de technisch directeur het niet ziet zitten in de huidige coach van PEC Zwolle, dat automatisch betekent dat de 'td' afvalt. 'Het is ook overzichtelijk: als de nieuwe technisch directeur het niet in Stam ziet zitten, komt hij niet'.

Andere oorzaken
De mannen noemen nog een aantal andere oorzaken van de sportieve malaise bij Feyenoord: raad van commissarissen die zich (te) actief opstellen, een ellenlange discussie over het nieuwe stadion, een negatieve sfeer (van supporters) rond de club, financiële onmacht, tegenvallende transferinkomsten, niet toetreden tot voetbalpiramide, gedwongen vertrek hoofd jeugdopleiding en tegenvallende transferopbrengsten. Een hele waslijst dus. Bekijk het gehele artikel op NOS.nl.

FR-Fans.nl mini poll

Feyenoord moet voor een technisch directeur gaan die geen verleden heeft bij de club

0 stemmen

Discussieer mee! 78 reacties

Gast9546882246

Je plaatst een bericht als Gast9546882246