COLUMN | Klassieker verbloemt niet meer: crisis in Rotterdam

COLUMN | Klassieker verbloemt niet meer: crisis in Rotterdam

De 6-2 overwinning in de Klassieker tegen Ajax zorgde voor wat zonneschijn bij Feyenoord. Maar na de 1-0 nederlaag tegen FC Groningen is de stemming in Rotterdam definitief gedaald tot een onder het vriespunt. En daar is alle reden toe. Wordt er volgende week verloren, is die o zo zekere derde plek al in februari uit handen geven.


Wie de wedstrijd tegen FC Groningen zag, was niet meer bevreemd. Feyenoord maakte een lusteloze indruk, er zat geen lijn in het spel van bekerwinnaar en niemand op het veld nam zijn verantwoordelijkheid (behalve Kenneth Vermeer, die onterecht nog altijd niet de uitgesproken nummer één is). Het is een terugkerend fenomeen na de 0-2 nederlaag in De Kuip tegen Fortuna Sittard, vlak voor de winterstop.

Wat ook opvalt is de onderlinge frustratie in het elftal van Giovanni van Bronckhorst, die alle grip op zijn team is verloren. Elf individuen, mannen zonder charisma, gunnen elkaar niets dan chagrijnige blikken, handgebaren of scheldwoorden.

Minuut 10: Nicolai Jørgensen speelt Steven Berghuis verkeerd aan, Berghuis zwaait zijn arm de lucht in. Minuut 22: Berghuis speelt Jørgensen verkeerd aan, Jørgensen zwaait zijn arm de lucht in.

Zonder enige gêne werd ook in het noorden weer het vaste riedeltje afgespeeld door Van Bronckhorst, Van Persie en consorten voor de camera’s van FOX: harde woorden vielen na de nederlaag tegen FC Groningen in de kleedkamer. Ongetwijfeld met dezelfde inhoudsloze strekking als na afloop van de wedstrijden tegen Fortuna (0-2), ADO Den Haag (2-2), PEC Zwolle (3-1) en Excelsior (2-1). Loze woorden die na uitspraak in de eeuwigheid verdwijnen, alsof ze er nooit zijn geweest.

Er is meer nodig om de boel weer op de rit te krijgen.

Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen PSV in de competitie, en drie dagen later komt Ajax in de beker op bezoek. Het is te hopen dat ook dit keer topwedstrijden als een rode lap op een stier werken voor Feyenoord. Gebeurt dat niet (en god weet waarom wel..), dan is de crisis compleet en rest er voor het uitgebluste elftal niets meer dan proberen de derde plek te heroveren op AZ. Een club met een veel kleinere begroting, maar die draait als een tierelier.

Ondertussen zal Dick Advocaat waarschijnlijk worden aangesteld als nieuwe trainer voor het komende seizoen, ondanks dat de kleine generaal eerder bedankte voor de eer. Het is het bekende trucje van td Martin van Geel: 'goed' nieuws brengen in slechte tijden, als een geslepen politicus. Met Advocaat krijgt Feyenoord een trainer die er de laatste jaren niet in slaagt om zijn elftallen goed voetbal te laten spelen, en geen talent de kans biedt. En laat dat nou net de basis zijn die Feyenoord zo broodnodig heeft, naast alle grote fundamentele werkzaamheden die de Rotterdammers de komende jaren wachten.

Daarbij zou een frisse blik (lees: geen trainer die toewerkt naar zijn pensioen) helpen. Langs de lijn, en in de kamers van de directie. Helaas lijkt daarvoor geen ruimte in de vastgeroeste routine van de club.

Peter

Discussieer mee! 92 reacties

Gast9483227236

Je plaatst een bericht als Gast9483227236