'Zonder de hulp van Feyenoord was het beslist anders gelopen'

'Zonder de hulp van Feyenoord was het beslist anders gelopen'

Feyenoord en Excelsior nemen het zondag tegen elkaar op. Excelsior wordt nog steeds vaak het kleine broertje van Feyenoord genoemd. Excelsior is jarenlang satellietclub van Feyenoord geweest, Jorien van den Herik zette het destijds op.


Simon Kelder werd destijds algemeen directeur van Excelsior. "In plaats van één stap zetten we in korte tijd twintig stappen vooruit. We gingen van een club met semiprofs en vrijwilligers naar een organisatie met fullprofs en bezetting op kantoor. Voorheen kreeg je nog de hond aan de telefoon...," dat zegt Kelder in gesprek met de NOS.

Net zoals nu bij FC Dordrecht was er destijds bij Excelsior ook veel weerstand. “We kregen veel kritiek te verduren. Feyenoord zou de dienst uitmaken, maar er zijn nooit spelers gekomen die we niet wilden hebben", beweert Kelder, al sinds 1962 betrokken bij Excelsior. "Ik begreep de fans ook wel enigszins, al stonden ze wel hartstochtelijk te juichen toen we promoveerden. Alles is in het belang van de club gedaan. De samenwerking was noodzakelijk om in versneld tempo door te kunnen groeien. Kijk nou wat het ons allemaal heeft opgeleverd."

Spelers als Jordy Clasie, Thomas Buffel en Salomon Kalou maakten hun eerste minuten bij Excelsior en braken later door bij Feyenoord en trokken daarna Europa in. “Vrijwel alle jongens die ervaring hebben opgedaan bij Excelsior hebben nog steeds een warm gevoel bij onze club", vertelt Kelder. "Ik ben daar best trots op en in het geval van bijvoorbeeld Clasie hebben we ook nog meegeprofiteerd van zijn transfer naar Southampton. Dat was fantastisch."

Officieel werden de banden in 2005 doorgesneden, al duurde het tien jaar voor het volledig los was gekoppeld. “Het was niet meer zinvol. Excelsior kreeg steeds minder spelers aangeboden en we waren bovendien in staat om onze eigen broek op te houden." Kelder ziet het nog steeds als een belangrijke stap voor Excelsior om satellietclub te worden. “Ik denk dat elk mens met een warm hart voor de club dankbaar moet zijn voor die periode, want destijds is de basis gelegd voor het Excelsior van nu. Zonder de hulp van Feyenoord was het beslist anders gelopen."

Discussieer mee! 11 reacties

Gast617889414

Je plaatst een bericht als Gast617889414