KNVB: 'Europese uitbreiding zorgt voor problemen in de nationale competitie'

KNVB: 'Europese uitbreiding zorgt voor problemen in de nationale competitie'

15 reacties 15
Bron: Ad.nl
Foto: Pro Shots

Morgen komt het nieuwe speelschema voor de KKD en eredivisie online. De KNVB heeft moeite gehad om het schema goed rond te krijgen, dit komt mede doordat Champions League en Europa League meer wedstrijden gaan krijgen. Algemeen Dagblad meldt op de website dat de KNVB zorgen heeft.

Manager competitiezaken Jan Bluyssen was niet blij: ‘Achttien uur lang hebben achttien computerservers moeten draaien om een speelschema van de eredivisie te produceren. En wat er toen uitkwam, was nóg niet goed.’ Een gevolg van de uitbreidingen in Europa is dat de speelronde nummer 33 op woensdag 14 mei gepland is. Daarnaast gaan de halve finales van de KNVB-beker in het weekend vallen.

Europees meer wedstrijden

In de Champions League en het Europa League worden nu in plaats van zes, zeker acht wedstrijden gespeeld. Hierdoor ‘verliest’ de KNVB wedstrijddagen om de competitie in te plannen. De KNVB houdt altijd rekening met bijzondere omstandigheden, zoals gestaakte wedstrijden of noodweer, afgelopen seizoen had de bond zes ‘extra momenten’. Straks zijn er dat nog maar twee.

Bluyssen legt uit dat zij afgelopen jaar echt in overleg moesten met de gemeentes: ‘Gemeenten wilden bijvoorbeeld niet Ajax of Feyenoord op een zaterdagavond ontvangen. Zo werd het voor ons lastig, want als Ajax of Feyenoord op dinsdag Champions League speelt, moeten ze op zaterdag spelen.’ Maar nu wordt het dus steeds lastiger om op medewerking van de gemeenten te rekenen.

Gevolgen

Het is voor de manager van de KNVB lastig om te overzien wat er gaat gebeuren: ‘Op deze manier bereiken we straks een punt dat we de voortgang van de competitie niet meer kunnen garanderen, met de gewenste rustperiodes en zo min mogelijk doordeweekse wedstrijden.’ Het is dus denkbaar dat er echt veranderingen moeten gaan plaatsvinden in de manier waarop er nu gespeeld wordt. Misschien moet de winterstop korter of moet er eerder gestart worden met de competitie.

Het zorgt in elk geval nu al voor nieuwe maatregelen vanuit de voetbalbond. Gestaakte wedstrijden moeten nu binnen twee weken worden ingehaald. Als dat niet kan, wordt de wedstrijd de volgende dag afgemaakt. Ook zullen de precieze speeltijden in fases gemeld gaan worden. Morgen komen de eerste zes wedstrijden met starttijd online, in september zullen de tijden tot en met speelronde 22 volgen en pas in december weten supporters wanneer hun favoriete club speelt na ronde 22. De laatste twee speelrondes worden altijd tegelijk afgewerkt namelijk woensdag 14 mei om 20.00 uur en zondag 18 mei om 14.30 uur.

Lees ook