Wie is Brian Priske, de beoogde opvolger van Arne Slot?

Het lijkt een kwestie van tijd voordat Brian Priske de nieuwe trainer van Feyenoord wordt. De Rotterdammers lijken volgens de laatste berichtgeving een akkoord te hebben met het Tsjechische AC Sparta Praag, de club waar Priske nu actief is. Zelf hebben de Rotterdammers al een persoonlijk akkoord met de beoogde opvolger van Arne Slot. Maar wie is deze trainer precies en hoe ziet zijn carrière er uit in de voetbalwereld? FR-Fans laat zijn licht schijnen op deze prijzenpakker.

Spelersloopbaan

Priske begint zijn voetbalcarrière in het seizoen 1996/97 bij AC Horsens, de ploeg uit zijn geboortestad. Direct na dat seizoen vertrekt de Deense rechtsback voor twee seizoenen naar Aarhus om vervolgens in 1999 een transfer te maken naar het Deense Aalborg, een topclub in Denemarken. Priske was in zijn eerste seizoen bij Aalborg direct succesvol. Met dat team behaalde hij de landstitel. Als aanvoerder van de club vertrekt hij in 2003 naar Racing Genk voor zijn eerste buitenlandse avontuur. Na 68 duels voor de Belgische club, heeft hij in 2005 een transfer te pakken naar het Engelse Portsmouth FC. Lang zou zijn avontuur niet duren. Een seizoen later keert Priske terug in België en speelde twee seizoenen voor Club Brugge. Daar weet hij de Belgische beker te winnen. Verder komt Priske nog uit voor de Deense club Vejle BK en FC Midtjylland en het Noorse IK Start, zijn laatste club waar hij in 2011 zijn spelersloopbaan beëindigde. Namens het Deense nationale elftal kwam Priske 24 keer in actie.

Trainersloopbaan

Na zijn spelerscarrière duurthet niet lang voordat Priske zijn eerste stappen richting het trainerschap vond. In 2011 wordt Priske assistent-trainer bij FC Midtjylland, een functie die hij tot 2019 zou bekleden, met een tussenstap van één seizoen waar hij assistent is van Stale Solbakken bij FC Kopenhagen. Op 20 november 2019 begint Priske aan zijn eerste trainersklus bij FC Midtjylland, waar hij Kenneth Andersen opvolgt. Deze stap leidt tot succes. In zijn eerste seizoen wordt hij direct kampioen van Denemarken. Het seizoen erop loodst Priske FC Midtjylland door drie voorrondes van de UEFA Champions League waarin het afrekent met PFK Loedogorets, BSC Young Boys en SK Slavia Praag. Het tweede seizoen levert echter geen tastbare prijs op, maar wel een transfer naar Royal Antwerp FC. Lang duurt zijn periode in België als trainer niet. Na één seizoen en een teleurstellende vierde plaats moet Priske het veld ruimen voor Mark van Bommel. Lang hoeft Priske niet te wachten op een nieuwe trainersklus. In het seizoen 2022/23 staat Priske aan het roer bij AC Sparta Praag. In de twee seizoen dat de Deen daar als trainer actief is, wint hij in beide jaren de landstitel en wist afgelopen seizoen vanwege de bekerwinst zelfs een dubbel op zijn naam te noteren. Priske leidde AC Sparta Praag naar hun eerste landstitel in negen jaar.

Speelstijl

In de Kuip heeft Brian Priske grote schoenen te vullen. De prestaties en speelwijze die Arne Slot de afgelopen jaren heeft neergezet bij Feyenoord, maken het voor geen enkele trainer makkelijk om te evenaren, laat staan te verbeteren. Toch laat Feyenoord met het aantrekken van Brian Priske zien dat de club op dezelfde lijn door wil gaan, als waar het drie jaar geleden mee begon: aanvallend voetbal met hoge intensiteit en pressing. Uit analyse van Pieter Zwart op VI PRO toonde aan dat Priske net als Slot tegenstanders naar een kant van het veld wil leiden doormiddel van druk zetten. Het zetten van druk verschilt enigszins wel tussen beide trainers. Waar Slot wil dat zijn ploeg de tegenstanders afjaagt op eigen helft, laat Priske zijn team dat doen rond de middenlijn. Daarnaast spelen de ploegen van Priske directer dan die van Slot en zijn Priske’s ploegen niet vies van het spelen van de lange bal als zijn ploeg onder druk gezet wordt.

Verder zijn standaardsituaties een belangrijk onderdeel voor Priske. In het seizoen 2014/’15 was Priske als assistent-trainer van FC Midtjylland verantwoordelijk voor de standaard situaties. In dat seizoen wist de Deense ploeg maar liefst 25 keer te scoren uit standaard situaties. Dat was veertien(!) keer vaker dan de twee ploegen met het op één na hoogste aantal treffers uit standaard situaties. Ook afgelopen seizoen wist AC Sparta Praag veertien keer te scoren uit een standaard situatie. Het scoren uit ‘set pieces’ lijkt met het aanstellen van Priske ook een onderdeel te worden in het spel van Feyenoord.

Een vaste formatie lijkt Priske niet te hanteren. Hij lijkt zijn formatie af te laten hangen van het spelersmateriaal waarover hij beschikt. Bij FC Midtjylland speelde Priske met een 4-2-3-1 formatie. Bij Royal Antwerp FC was de Deen in zijn enige seizoen heel lang zoekende. Waar hij met diezelfde formatie begon, schakelde hij ondertussen ook naar een 4-3-3, 4-4-2 en eindigde met een 3-5-2. Bij AC Sparta Praag wisselde Priske ook tussen diverse formaties om uiteindelijk met een 3-4-3 formatie drie prijzen te pakken in zijn twee Tsjechische seizoenen.

Of de combinatie Priske en Feyenoord goed gaat uitpakken, blijft koffie dik kijken. Wel ligt er een duidelijke visie op tafel waar Feyenoord mee verder wil en zich bij identificeert. Een exacte kopie van Arne Slot is niet te vinden, maar met vier prijzen in vijf seizoenen als trainer komt Priske wel met bepaalde bagage de Kuip binnen.

Erelijst Priske als trainer:

2019/20 | Superligaen | FC Midtjylland

2022/23 | Fortuna Liga | AC Sparta Praag

2023/24 | Fortuna Liga | AC Sparta Praag

2023/24 | Pohár FAČR | AC Sparta Praag Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten