Mossou: 'Ik zet mijn geld in op de vakidioot'

Mossou: 'Ik zet mijn geld in op de vakidioot'

18 reacties 18
Bron: Ad.nl
Foto: Pro Shots

Journalist Sjoerd Mossou schrijft wekelijks een column voor het Algemeen Dagblad. Deze week schrijft Mossou over Robin van Persie, die bij SC Heerenveen gepresenteerd werd als hoofdtrainer. Mossou ziet een kleine vergelijking met een andere voormalige wereldspits maar ziet vooral een ‘vakidioot’ in de grijze vos.

Mossou ziet overeenkomsten tussen Van Persie en Marco van Basten, in de manier waarop ze zich in het begin presenteerden: ‘Die (Van Basten, red.)werd ooit gepresenteerd met suikerbrood en Riemer en Foppe en de hele rataplan, en ook hij begon die dag vrolijk te vertellen over zijn Friese roots aan moeders kant.’ Van Persie deed afgelopen week hetzelfde toen hij vertelde dat hij vroeger naar opa en oma ging in Kollumerzwaag en daar wel eens een karper had gevangen.

Toch stopt daar de vergelijking misschien al wel. Van Persie is namelijk bezeten van het vak en is zich veel langer bewust van de moeilijkheid van het vak, dan Van Basten was. En Mossou beschrijft dat Van Persie al een trainer is: ‘Van Persie heeft het eindeloos over 'processen' en 'ontwikkelen' en 'managen' en 'stappen maken'.’ De oud-Feyenoorder gaat dan ook in Friesland aan de slag met al een aantal UEFA-cursussen op zak.

Mossou maakt nog een andere vergelijking, namelijk die met Wesley Sneijder. Waar Sneijder ervoor kiest om een Nederlandstalige meezinger op te nemen met Wesly Bronkhorst, duikt Van Persie de trainersmaterie verder in en heeft het over spelprincipes en didactiek. Sneijder wil overigens ook trainer worden, maar die lijkt een iets andere route te willen bewandelen.

Mossou ziet een interessant experiment. Ruud van Nistelrooij en Mark van Bommel deden bij PSV ook een beetje wat Van Persie nu doet en over hen hoor je verschillende verhalen over hoe goed ze nu daadwerkelijk zijn. Dus of Sneijder het gaat redden, dat weet Mossou niet maar Van Persie ziet hij wel slagen: ‘Maar als vakidioten de norm zijn in het topvoetbal, zet ik mijn geld denk ik toch op de vakidioot.’

Lees ook