DE TEGENSTANDER | Hete strijd om directe handhaving

DE TEGENSTANDER | Hete strijd om directe handhaving

9 reacties 9
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord ontvangt Excelsior aanstaande zondag in een beladen stadsderby die van cruciaal belang is voor beide ploegen. Bij Feyenoord blijft een deel van de tribune leeg als straf voor vuurwerkincidenten tijdens de halve finale van de beker, uitgerekend in de afzwaaiwedstrijd van Arne Slot na drie jaar Feyenoord. Voor Excelsior gaat het om de laatste kans om play-offs voor degradatie te ontlopen.

Degradatiestrijd in volle gang

Excelsior staat momenteel op de zestiende plaats in de Eredivisie, met evenveel punten als RKC Waalwijk (29), maar een slechter doelsaldo (-19 om -16). Heracles Almelo staat op de veertiende plaats met 32 punten, maar heeft een aanzienlijk slechter doelsaldo (-33). In de laatste speelronde vecht Excelsior tegen de gevreesde play-offs promotie/degradatie samen met RKC en Heracles. RKC speelt tegen een vermoedelijk nog dronken PSV, terwijl Heracles het opneemt tegen Fortuna Sittard. 

Historie en statistieken

Feyenoord heeft een rijke historie tegen Excelsior, met 75 gespeelde duels waarvan er 56 werden gewonnen door Feyenoord (74,7%). Excelsior won 14 keer (18,7%) en 5 duels eindigden in een gelijkspel (6,7%). Feyenoord scoorde in totaal 199 keer tegen Excelsior, een gemiddelde van 2,65 goals per wedstrijd. Excelsior kwam tot 85 doelpunten, een gemiddelde van 1,13 per wedstrijd. De grootste overwinning van Feyenoord dateert uit het seizoen 1972-1973: een klinkende 7-0 thuiszege. De grootste thuisnederlaag van Feyenoord tegen Excelsior vond plaats in 1979-1980, toen het 0-4 werd. Eerder dit seizoen wist Feyenoord met 2-4 te winnen op Woudenstein.

Voorbereidingen Excelsior

Excelsior werkt ontspannen toe naar de derby, zo blijkt uit interviews met hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen op Rijnmond. De trainer gaf zijn spelers vrijdag een vrije dag om de batterij op te laden voor de belangrijke wedstrijd. Doelman Stijn van Gassel, die in de belangstelling staat van andere clubs, blijft optimistisch en vertrouwt op zijn team. “We weten waar het om gaat,” benadrukt Van Gassel. “Maar als ik zo om me heen kijk bij het team, dan is er veel vertrouwen.”

Derby met een schuin oog op andere velden

Tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord zal Excelsior ook de standen op andere velden in de gaten houden. Assistent-trainer Thomas Verhaar zal vanuit De Kuip contact houden met iemand die de wedstrijd PSV-RKC Waalwijk bijwoont. Julian Baas en Redouan El Yaakoubi worden in de tweede helft ingeseind over de situatie bij RKC, zodat de ploeg kan inspelen op de actuele stand van zaken. Dat Excelsior in deze situatie verzeild is geraakt met RKC is op z'n minst opmerkelijk te noemen. Beide ploegen hebben een meer dan acceptabel doelsaldo om zich te handhaven. Eén van de redenen is Couhaib Driouech, dit seizoen goed voor zes goals en evenveel assists. De 22-jarige rechtsbuiten was in de winterstop bijna rond met PSV, met Feyenoord op het vinkentouw. Van een deal kwam het niet, waardoor Driouech Excelsior nu in de Eredivisie moet zien te houden.

Conclusie

Excelsior staat voor een zware opgave in De Kuip, maar de ploeg van Dijkhuizen is vastberaden om te vechten voor lijfsbehoud. Het zal echter ook afhankelijk zijn van de resultaten van RKC en Heracles. “Hopelijk doet PSV haar plicht,” zegt Van Gassel, in de hoop dat de landskampioen RKC punten afsnoept. Dijkhuizen voegt toe: “Je moet in elk geval niet met poep in de broek daarheen gaan.” De strijd om directe handhaving belooft spannend te worden tot de laatste minuut.

 

Lees ook