Slot kijkt terug: 'Maar dat was ook zo als ik bij Feyenoord was gebleven'

Iedereen verwacht de aankomende dagen een officiële bevestiging van het vertrek van Arne Slot. De succesvolle trainer van Feyenoord zal volgend seizoen, naar alle waarschijnlijkheid, de trainer zijn van Liverpool FC. In het Algemeen Dagblad wordt teruggeblikt op de sympathieke trainer. Vandaag schrijft Mikos Gouka over Slot en zijn band met de opiniemakers (journalisten, analisten, media).

Slot is niet bang om hard te werken, maar sommige factoren maken het werk extra zwaar. Zoals Slot zelf zei: ‘Hoofdtrainer zijn is een heel zwaar vak. Zeker bij een topclub met wekelijks zoveel opiniemakers voor je neus.’ Het moordende werkschema als trainer van een topclub maakt dat Slot waarschijnlijk zonder gezin naar Engeland verhuisd.

Gouka schrijft in zijn artikel dat Slot, zonder camera’s openhartig was over zijn gevoel. Hij heeft het seizoen als zwaar ervaren. Ook zegt Slot zelf dat wanneer hij in Rotterdam zou blijven, het volgend seizoen opnieuw zwaarder zou worden: ‘De verwachtingen in de Kuip zijn ook hoog. Mensen verwachten én goed voetbal én goede resultaten. Dat is vaak gelukt, maar als trainer ben je daar toch wel voortdurend mee bezig.’

Slot neemt de wedstrijd tegen AS Roma als voorbeeld. Bij Feyenoord moest hij gebruik maken van jeugdspelers, waar AS Roma naar hartenlust nog sterren kon inbrengen. Bij Liverpool kan Slot ook gebruik maken van topspelers maar daar verwacht het publiek dan ook veel van. Liverpool moet meestrijden om alle prijzen, zowel vanuit de media als vanuit de supporters bekeken.

Slot gebruikt een 20 procent-regel. Je moet 20 procent beter zijn dan de ander`, als je dat niet bent dan kan je punten verliezen. Dat moet je dus als trainer van een topclub weten te voorkomen en dat zorgt voor veel denkwerk. En naast het denkwerk, luistert Slot ook nog naar wat opiniemakers zeggen. Deze combinatie maakt het leven van een trainer zwaar.

Toch zijn de vakmensen om hem heen erg positief over hem. Aanvoerder Gernot Trauner zegt zelfs over zijn huidige trainer: ‘Ik kwam als 28-jarige bij Feyenoord, maar leerde in een paar maanden onder Arne Slot meer dan in al die jaren daarvoor. Ik denk weleens: waar was ik nu als ik hem eerder had ontmoet?’ En ook voetbalvriend Henk de Jong, die Arend Martijn naar Cambuur haalde, is vol lof. Hij noemt Slot een intelligente jongen, die als speler al ver vooruit dacht. Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten