DE TEGENSTANDER | Op weg naar weer een cup

DE TEGENSTANDER | Op weg naar weer een cup

12 reacties 12
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Morgen om 18:00 staat de wedstrijd Feyenoord-N.E.C. gepland in de finaleronde van de TOTO KNVB Beker. Feyenoord kan voor de veertiende keer beslag hebben op de nationale beker, terwijl N.E.C. in hun vijfde finale aast op hun eerste bekersucces. Het duel staat onder leiding van scheidsrechter Serdar Gözübüyük.

Historie

Feyenoord heeft op weg naar de finale al hun wedstrijden thuis gespeeld en daarin afgerekend met FC Utrecht (2-1), PSV (1-0), AZ (2-0) en FC Groningen (2-1). N.E.C. won hun wedstrijden tegen Roda JC (5-3), GVVV (1-6), Go Ahead Eagles (2-1), ADO Den Haag (3-0) en sc Cambuur (1-2). Beide ploegen kwamen elkaar al acht keer tegen in het bekertoernooi, waarbij Feyenoord vijf keer won, een keer verloor en twee keer gelijk speelde (in reguliere tijd, beide keren won Feyenoord). In dat opzicht overbrugt Feyenoord aardige cijfers tegen NEC. Dat blijkt ook als we naar alle duels tussen beide ploegen kijken. 97 keer stonden de ploegen in alle competitieverbanden tegenover elkaar. Hierin wist Feyenoord 61 keer te winnen, werd het 19 keer gelijk en was NEC 17 keer te sterk voor de Rotterdammers. Alhoewel deze cijfers positief uitpakken in het voordeel van Feyenoord, doet de meest recente ontmoeting dat niet. Feyenoord speelde op 14 januari van dit jaar voor het laatst tegen NEC in de competitie. Na een 2-0 voorsprong door doelpunten van Santiago Gimenez en Javairô Dilrosun, wisten Dirk Proper en Magnus Mattsson toch een 2-2 gelijkspel uit het duel te halen.

Analyse tegenstander

Hoewel Feyenoord nauwelijks (punten) verliest tegen NEC is het dit en afgelopen seizoen toch gelukt om een vorm van resultaat te boeken en een taaie tegenstander te zijn voor de Rotterdammers. De 2-2 van eerder dit jaar was dat het bewijs van, maar ook het 1-1 gelijkspel van afgelopen seizoen in De Goffert zorgde voor puntverlies destijds voor de ploeg van Arne Slot. Vorig seizoen troffen beide ploegen elkaar ook in de TOTO KNVB Beker. Daarin toonde NEC wederom dat zij een moeilijke tegenstander waren in het krankzinnige duel wat in 4-4 eindigde. Toen wist Feyenoord na strafschoppen wel de volgende ronde te bereiken.

NEC is dit seizoen goed bezig tegen de topploegen in de Eredivisie. Naast het gelijkspel tegen Feyenoord wisten de Nijmegenaren gelijk te spelen en te winnen tegen FC Twente, speelde ze gelijk op bezoek bij Ajax en werd gewonnen tegen AZ en aanstaande kampioen PSV. “Nou de finale is een wedstrijd apart, alleen als je in de competitie het zo goed doet tegen de topploegen geeft dat je wel iets van vertrouwen”, vertelt NEC-aanvoerder Bram Nuytinck tijdens de persconferentie voorafgaand aan de finale.

NEC speelt voornamelijk hun wedstrijden in een 4-3-3 (of 4-2-3-1) opstelling hun wedstrijden. Enkele spelers die verzekerd lijken van hun plek in het elftal van trainer Rogier Meijer zijn Jasper Cillessen, Mees Hoedemakers, Lasse Schöne, Dirk Proper, Sontje Hansen, Tjaron Chery, Koki Ogawa en Phillipe Sandler en Calvin Verdonk (beide oud-spelers van Feyenoord). Voor het duel met Feyenoord heeft NEC de beschikking over een compleet fitte selectie. Zowel Lasse Schöne als Bart van Rooij zijn hersteld van hun blessures en kunnen hun rentree maken. Of zij kunnen starten is echter wel de vraag.

Wat opvalt is dat NEC vaak minder schoten produceert in een wedstrijd ten opzichte van hun tegenstanders. Als we kijken naar de laatste vier wedstrijden van NEC, hebben de Nijmegenaren alleen in het duel tegen PEC Zwolle (2-2) meer schoten gelost hun tegenstander(zeventien schoten om elf, negen op doel om vijf). In de duels tegen Fortuna Sittard-uit (1-1, tachtig procent minder schoten), Vitesse-uit (0-3, zestig procent minder schoten) en PSV-thuis (3-1, zeventig procent minder schoten) bleek dat niet. Ondanks het minder aantal schoten blijkt de tegenstander van morgen efficiënt met hun kansen om te gaan.

Vermoedelijke opstelling

Cillissen; Van Rooij, Sandler, Nuytinck, Verdonk; Proper, Hoedemakers, Chery; Baas, Ogawa, Hansen.

Lees ook