Been: 'Feyenoord was voetballend vele malen beter'

Been: 'Feyenoord was voetballend vele malen beter'

15 reacties 15
Bron: Vi.nl
Foto: Pro Shots

Met de 6-0 overwinning van afgelopen zondag, boekte Feyenoord de grootste overwinning ooit op Ajax in een Klassieker. In de Dick Voormekaar Podcast van Voetbal International blikken Martijn Krabbendam, Dick van Egmond en Mario Been nog terug op de wedstrijd.

Ondanks dat het duel in 6-0 eindigde, zat een hogere score voor Feyenoord er nog zeker in. Twee mogelijke penaltymomenten werden weggewuifd en ook werd het doelpunt van Alireza Jahanbakhsh wat de 7-0 moest zijn wegens hinderlijk buitenspel van Ayase Ueda afgekeurd. “Als er iemand is die graag wilde dat het 10-0 werd, dan was het wel Mario (Been)”, vertelt Michel van Egmond. Mario Been vond ook dat er meer inzat dan 6-0. “Het had ook meer kunnen zijn”, concludeert de voormalig trainer van Feyenoord. “Dat kan je wel zeggen met twee penalty’s die gegeven konden worden en een afgekeurde goals, wat buitenspel was natuurlijk”, zegt Krabbendam.

Ander Feyenoord

In vergelijking met het uitduel tegen FC Volendam is het verschil tussen de twee wedstrijden dag en nacht. “Ik had de eer om donderdag FC Volendam-Feyenoord te doen op ESPN”, vertelt Been. “Toen dacht je tijdens de Klassieker: hè, is dit hetzelfde Feyenoord wat ik donderdag heb gezien? Maar dan knallen ze erop en dat shirt werkt dan als een rode lap voor een stier. Het was echt fantastisch hoe ze speelden.”

Winnen van Ajax is niet iets wat vanzelfsprekend is voor Feyenoord, hoewel de afgelopen drie ontmoetingen in de competitie een twist daaraan kunnen geven. Been zag een Feyenoord wat er alles voor over had om te winnen. “Normaal gesproken moet Feyenoord het tegen Ajax van het fysieke hebben en hard werken, dan komt er misschien een resultaatje uit. Maar dit jaar was het eerder in Amsterdam al een eclatante 0-4 en nu ben je ook weer voetballend en fysiek veel beter. Maar we weten wel wat daar aan de hand is. Het vertrouwen is broos, zogenaamde topspelers waren er niet bij. Al met al had het niet uitgemaakt met wie ze gespeeld hadden, want dit Feyenoord wilde maar een ding en dat is een geweldige prestatie neerzetten.”  

Kwaliteit

De laatste ontmoeting in de Johan Cruijff ArenA zat Feyenoord dwars volgens Krabbendam. Dat duel werd bij een 0-3 stand wegens vuurwerk op het veld gestaakt en een paar dagen later in een leeg stadion vervolgd. “De gestaakte wedstrijd in de ArenA heeft ze wel dwarsgezeten”, vertelt de Feyenoord-watcher van Voetbal International. “Zij wilde daar ook zo’n soortgelijke uitslag neerzetten. En je had ook het gevoel dat dat echt kon.” Been deelt die mening. “Was het niet dat het publiek daar anders over dacht. Maar spelen in de Kuip met zo’n publiek, met zo’n twaalfde man, je wordt dan echt vooruit geschreeuwd. Vroeger werd je wel eens ondersteboven gespeeld, omdat ze toen vele malen meer kwaliteit hadden dan Feyenoord. Maar ook dat was nu niet te zien.” Voor Been is de reden voor de Rotterdamse overwinning heel simpel: “Feyenoord was voetballend vele malen beter”

Lees ook