Kuyt: 'Dat is te vergelijken met mijn oude clubs'

Kuyt: 'Dat is te vergelijken met mijn oude clubs'

2 reacties 2
Bron: Telegraaf.nl
Foto: Pro Shots

Dirk Kuyt als speler, laat de harten sneller kloppen. Dirk Kuyt als trainer, daar waren de meningen minder positief over. Daar kan nu verandering in komen, Kuyt kan met zijn Beerschot V.A promoveren naar het hoogste niveau in België. Journalist Steven Kooijman van De Telegraaf ging op bezoek bij de oud-speler van Feyenoord.

Op 27 december 2023 werd Dirk Kuyt aangesteld als trainer van de Antwerpse volksclub Beerschot, die als bijnaam ‘De Kielse Ratten’ heeft. Kuyt speelt met zijn ploeg goed en met nog drie wedstrijden te gaan, staan ze met vijf punten voor op hun concurrenten. De promotie naar het hoogste niveau van België lijkt aanstaande.

Toen Kuyt bij Beerschot kwam, stond het team al bovenaan op het tweede niveau bij onze Zuiderburen. Kuyt kon eigenlijk alleen maar tegenvallen, het kon namelijk niet beter gaan. En na zijn ontslag bij ADO Den Haag, vroegen mensen zich hardop af of Kuyt nog wel ooit de handschoen zou oppakken als trainer. Toch ging Kuyt naar Het Kiel, de bijnaam van het stadion van Beerschot. En waarom? ‘Omdat voetbal mijn lust en mijn leven is’, aldus Kuyt. Kuyt voelt dat hij leeft als hij met voetbal bezig is, terwijl hij natuurlijk al lang financieel onafhankelijk is.

Koninklijke Beerschot Voetbalclub Antwerpen, zoals de club sinds 2019 officieel heeft, is een bijzondere club. De club heeft vele fusies en faillissementen gekend. In 2013 was de club er zelfs even niet meer, maar kwam toch boven water. De club promoveerde vier jaar op rij en toen in 2019 het oude logo met ijsbeer weer terugkwam, waren alle supporters blij. De ijsbeer, die overigens als dansende pop te zien is in de lounge van het stadion.

Fouten

Kuyt leerde van zijn tijd bij ADO Den Haag en wist wat hij anders wilde doen. De oud-speler van Feyenoord deed meer dan aankon in Den Haag, dat kostte hem de kop. De Katwijker roemt de technische staf waar hij mee mocht werken, maar er was toen geen echte technisch-directeur. Kuyt bemoeide, naar eigen zeggen, zich met andere zaken en richtte zich niet voldoende op het voetbal. Daar heeft hij van geleerd en dat komt nu in Antwerpen wel goed uit. De onrustige club heeft een schuld van 28 miljoen euro en de algemeen directeur vertrekt, Beerschot is met recht een roerige club te noemen. De club heeft dan ook een spandoek met de tekst: ‘We are Beerschot, we do what we want.’

En misschien wel daarom koos Kuyt deze club als vervolg voor zijn trainersloopbaan. ‘Dat is te vergelijken met mijn oude clubs FC Utrecht en Feyenoord. Daarom past Beerschot ook zo bij mij.’ De mensen en supporters leven voor hun club en heb veel meegemaakt, een promotie zou daarom fantastisch zijn. En Kuyt, Kuyt hoopt dat hij er volgend jaar nog bij mag zijn.

Lees ook