'Arne Slot houdt vast aan kern in team'

Feyenoord-trainer Arne Slot werkt met een ‘vaste kern’ als het gaat om zijn team en wie er aan de aftrap staan. Wiebe de Vries zocht voor ESPN uit hoeveel verschillende spelers aan de aftrap hebben gestaan bij clubwedstrijden in de eredivisie. Wat opvalt? Bij Ajax worden dit seizoen 31 verschillende spelers gebruikt, bij Feyenoord zijn dit 22 spelers.

De hele top-drie heeft maar 22 spelers laten beginnen gedurende dit seizoen. Hiermee staan zij niet aan de top van het lijstje met ‘minste basisspelers’, daar staan SC Heerenveen met 19 spelers. Wat betekent deze cijfers? Journalist de Vries kijkt verder terug en kijkt naar de kampioenen van de afgelopen seizoenen. De Vries analyseert hoeveel verschillende basisklanten gemiddeld bij de landskampioen speelden. De laatste vijf kampioenen hadden een gemiddelde van 23 basisspelers per seizoen. Feyenoord liet dezelfde statistieken zien in het kampioensjaar.

Dit is te verklaren door een stabiele basis, die vaak aan de aftrap verschijnt. Die basis kan natuurlijk worden afgewisseld met andere spelers als er sprake is van blessures of wanneer spelers teveel belast zijn. Maar de resultaten laten zien dat een vaste kern, plus zo min mogelijk verschillende spelers in de basiself, vaak betekent dat de ploeg een goed seizoen draait. Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten