'Je moet uitkijken met profvoetballers neerzitten als luierikken of lapzwansen die niet willen trainen'

Feyenoord wist gisteren in Eindhoven niet te winnen van PSV en daarmee lijkt de prolongatie van de titel uit zicht. De Rotterdammers speelden wel op een hoog niveau en daarmee lijkt het wel vast te staan waarom deze twee ploegen de nummer 1 en 2 van de competitie worden. In de AD Voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad kijkt Mikos Gouka terug op de wedstrijd. 

Opvallend is dat Mats Wieffer na afloop van de wedstrijd reageerde dat met een overwinning voor Feyenoord de competitie nog spannend had kunnen worden. “Ik geloof er niks van dat zij denken dat als ze winnen van PSV, PSV dan nog zoveel punten gaat verspelen”, reageert Gouka op de uitspraak. “Ik denk dat Feyenoord vooral bezig was met PSV de eerste nederlaag toebrengen in de competitie.” Volgens Gouka was allang duidelijk dat PSV kampioen zou gaan worden. “Zelfs als Feyenoord had gewonnen, dan nog zou PSV zeven punten moeten laten liggen in tien duels.”

Feyenoord en PSV speelde al voor de vierde keer tegen elkaar dit seizoen. “In onderlinge duels is het verschil nooit groot geweest, maar het gat in de competitie is groter dan het krachtsverschil is.” De Rotterdammers speelden wat anders dan normaal en Peter Bosz vond na afloop het geen goede wedstrijd. Gouka is het daar niet helemaal mee eens. “Deze twee ploegen hebben het voetbal omarmt  dus die willen van achteruit opbouwen en kansen creëren. In deze wedstrijd komt dat er moeilijk uit. Voetbalwedstrijden bestaan niet alleen uit balbezit, de bal van A naar B, vloeiende aanvallen. Maar ik kan ook wel genieten van ploegen waar het goed staat en een duel met strijd. Dat is ook voetbal”, aldus de Feyenoord-watcher.

Feyenoord en PSV zullen tevreden zijn, zeker bij Feyenoord is er de laatste tijd wat meer moeite met wedstrijden winnen en vooral fysiek overeind te blijven. “Ook in de fase dat ze een beetje op omvallen leken te staan, althans een aantal spelers, hebben ze zich goed geweerd bij de ploeg die nog geen Eredivisieduel heeft verloren. En hebben ze zich ook nog eens goed verweerd en kansen gecreëerd. Bij PSV zullen ze tevreden zijn dat het gat 10 punten blijft."

Topspelers

Wat blijft er hangen van de wedstrijd. Waaraan kon je zien dat de ploegen boven de rest uitsteken. “Vooral dat je topspelers op het veld hebt staan. Voor rust vooral ook omdat het op het scherpst van de snede is. Als ik dan Quinten Timber zie voor rust die straalde echt uit we kunnen dan wel tweede staan, maar we zijn regerend landskampioen en we komen hier wel om te winnen. Dat zijn dingen daar kan ik wel van genieten”, aldus Gouka.

Tactische trainers

Feyenoord en PSV waren weer aan elkaar gewaagd. Ook de beide trainers kennen elkaar inmiddels door en door. Er wordt vanuit de media en vanuit supporters nog wel eens wat geopperd om te schuiven met spelers, maar Gouka denkt dat het voor buitenstaanders misschien niet te begrijpen is. “Deze trainers zijn tactisch zover dat het voor menig een wel een beetje te ingewikkeld gaat worden”, aldus Gouka, die ziet dat beide trainers met tactische keuzes elkaar proberen af te troeven. “Ik denk als je het helemaal afpelt tot het einde dat de 2-2 wel terecht is. Ik denk wel, zonder dat ze dat hardop roepen, dat iedereen wel tevreden is. Feyenoord heeft volgens mij nooit de illusie gehad daar de titel e en nieuw leven in te blazen.”

Genieten

Ondanks dat er wat kritiek was op de manier van voetballen heeft Gouka wel genoten. “Er zijn wel dingen om van genieten hoor. Een Minteh die zich steeds verder ontwikkeld, maar dat ruwe nog steeds heeft, dat je denkt blijf nadenken in de snelheid van de acties die je maakt. Maar ook de keepers die goed presteerden. Waarbij Benitez echt heel goed was”, aldus Gouka.

“Je hoopt dat het om de landstitel gaat, maar dat was helaas niet zo. Maar met de prestatie van spelers is het wel duidelijk. Het bezoek aan Eindhoven was zeker geen mislukt bezoek.”

Vrije dagen

Voor Feyenoord gaat de druk er even af. De Rotterdammers hebben geen doordeweekse wedstrijd. “Feyenoord is deze week drie dagen vrij”, zegt Gouka. Conditioneel zit het wel goed. “De jongens konden nu tegen PSV wel tot de laatste minuut doorgaan en dat is ook iets mentaals. Mentaal is het misschien makkelijker om op te laden voor een wedstrijd in Eindhoven dan bij Almere uit of noem maar op.”

De vrije dagen worden wel eens bekritiseerd. “Je moet uitkijken dat er een sfeer wordt gecreëerd, waarop Jan van drie hoog achter op de bank zit, die ’s ochtends om zes uur opstaat en ’s avonds om zes uur thuis komt en die zegt die miljonairs trainen helemaal niet ik ben er klaar mee.” Gouka wil het een beetje opnemen voor spelers die echt tot het gaatje moeten gaan. “Je moet uitkijken met profvoetballers neerzitten als luierikken of lapzwansen die niet willen trainen.” Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten