DE TEGENSTANDER | De Rossi's Romeinse revolutie

DE TEGENSTANDER | De Rossi's Romeinse revolutie

8 reacties 8
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Wanneer Feyenoord en AS Roma elkaar treffen in de tussenronde van de Europa League, wordt een nieuwe bladzijde toegevoegd aan een boeiende historie. Door velen werd het al cynisch opgemerkt voor de loting 'Het zal wel AS Roma worden' en zo geschiedde. Alle warme balletjes ten spijt zullen de teams op 15 februari om 18:45 zonder uitsupporters van Roma aantreden. De Roemeense scheidsrechter Radu Petrescu heeft de leiding en wordt bijgestaan door VAR Cătălin Popa.

Historie
De confrontaties tussen deze clubs in Europees verband zijn altijd geladen met passie, strijd en memorabele momenten. Van de Turpin show tot de finale van de Conference League en die laatste ontmoeting, die volgens Arne Slot ‘een minuut te lang duurde’ voor Feyenoord. De confrontaties benadrukken de intensiteit en de fijne marges die deze wedstrijden kenmerken. Met drie Italiaanse kampioenschappen en een rijke geschiedenis sinds 1927, brengt AS Roma een diepe voetbalcultuur mee die wordt gekenmerkt door zowel glorie als hartzeer.

De Rossi's nieuwe Roma

Na het vertrek van José Mourinho, die op 16 januari werd ontslagen na een reeks teleurstellende resultaten, bevindt AS Roma zich in een periode van transitie. Onder leiding van clublegende en interim-coach Daniele De Rossi, heeft Roma een wedergeboorte meegemaakt, met drie overtuigende overwinningen die werden gevolgd door een nederlaag tegen Inter Milan. Dit seizoen bevindt AS Roma zich op de zesde plaats in de Serie A, een positie die de honger naar verbetering en succes ongetwijfeld zal aanwakkeren. De Rossi's overname heeft geleid tot een opmerkelijke tactische verschuiving van Mourinho's defensieve 5-3-2 naar een meer aanvallend georiënteerde 4-3-3 opstelling. Deze verandering benadrukt de wens om het spel te domineren, met nadruk op balbezit en creativiteit. De opstanding van Roma's aanvalsspel sinds deze wijziging is veelbelovend, met spelers als Paulo Dybala en Romelu Lukaku die centraal staan in deze nieuwe benadering.

Feyenoords kansen
Voor Feyenoord liggen de kansen vooral in de omschakeling. AS Roma's ambitieuze aanvalsspel onder De Rossi biedt ruimtes die Rotterdamse snelheidsduivels kunnen benutten. De kwetsbaarheid van Roma tijdens de transitie van aanval naar verdediging, met name aan de zijkanten waar Rick Karsdorp vaak vooruitgeschoven is, biedt mogelijkheden voor Feyenoord om snel en dodelijk toe te slaan.

Sterspelers in Rome

In de aanloop naar de confrontatie met Feyenoord, lichten enkele sleutelspelers van AS Roma bijzonder op. Romelu Lukaku, de Belgische spits, heeft dit seizoen zijn klasse en doelgerichtheid tentoongesteld door 15 keer het net te vinden in alle competities. Zijn kracht en doelgerichtheid voor het doel maken hem tot een geduchte tegenstander voor elke verdedigingslinie. Naast Lukaku schittert Paulo Dybala, die zich niet alleen als een vaardige doelpuntenmaker heeft bewezen met 9 treffers, maar ook als een essentiële spelmaker met 6 assists. Zijn vermogen om cruciale kansen te creëren maakt hem een constante dreiging. Op het middenveld manifesteert Lorenzo Pellegrini zich als de grote dirigent van Roma's spel, bijdragend met 6 doelpunten en 5 assists. Zijn inzicht en vermogen om zowel te scoren als te assisteren, versterken de dynamiek en veelzijdigheid van het Romaanse middenveld. Rick Karsdorp, de voormalige Feyenoorder, heeft ook zijn stempel gedrukt met 3 assists dit seizoen, waarbij zijn voorzetten vanaf de flank een belangrijk wapen zijn geworden voor de ploeg.

Echter, Feyenoord kan opgelucht ademhalen met het ontbreken van twee potentiële bedreigingen; Tammy Abraham, die dit seizoen aan de kant staat door een gescheurde kruisband, en de handenbinder Andrea Belotti, die zijn voetbaltalenten heeft verplaatst naar Fiorentina. Hun afwezigheid kan als een tactisch voordeel voor Feyenoord worden gezien, hoewel de overgebleven sterren van Roma meer dan genoeg uitdaging bieden.

Vermoedelijke opstelling

Rui Patricio; Karsdorp, Mancini, Llorente, Spinazzola; Pellegrini, Bove, Paredes; Dybala, Lukaku, El Shaarawy

Lees ook