'Het was mijn grote droom om De Kuip te halen'

'Het was mijn grote droom om De Kuip te halen'

4 reacties 4
Bron: Telegraaf.nl
Foto: Pro Shots

Zondag staat Feyenoord oog in oog met kind van Varkenoord Jordy Clasie. De oud-speler van Feyenoord was belangrijk voor Feyenoord maar is dat nu voor AZ ook. In een groot interview in De Telegraaf, gemaakt door Steven Kooijman, kijkt de 32-jarige Clasie terug naar hoe het allemaal begon.

In 2011 had Jordy Clasie de zo gewilde doorbraak bij Feyenoord, nadat hij eerst verhuurd was aan Excelsior. Clasie was toen twintig jaar oud, misschien zou je dat nu wel ‘oud’ noemen om een doorbraak te hebben maar Clasie denkt daar anders over. De middenvelder vindt dat de jeugd van nu te weinig de tijd neemt, het draait veel al om geld en niet om een zorgvuldig uitgestippelde carrière. Clasie vindt ook dat teveel zaakwaarnemers in deze transferperiode met dollartekens in de ogen lopen, waardoor ze soms ook de verkeerde dingen tegen hun spelers zeggen. Zijn zaakwaarnemer, Wessel Weezenberg, heeft altijd naar hem geluisterd en hem nooit gedwongen om iets te doen.

Verhuurperiode aan Excelsior

Vandaar ook dat het Clasies keuze was om zich, 19 jaar, te laten verhuren aan Excelsior. En dat terwijl hij één van de meest veelbelovende spelers was uit de jeugd van Feyenoord. Clasie kan het haarfijn uitleggen, technisch directeur Leo Beenhakker was eerlijk en gaf aan dat hij de vijfde middenvelder in de hiërarchie zou zijn. ‘Het was mijn grote droom om De Kuip te halen. Maar om die droom uit te laten komen, had ik een omweg nodig. Dat voelde ik gewoon. Achteraf blijkt het de perfecte keuze te zijn geweest, omdat ik er op de eerste twee wedstrijden na alles heb gespeeld. Ik heb bij Excelsior grote stappen kunnen zetten in mijn ontwikkeling.’ Clasie wilde zich enorm graag bewijzen en wilde laten zien dat hij Feyenoord-waardig was. Excelsior speelde toen nog in de eerste divisie maar promoveerde in de nacompetitie en ging de eredivisie in.

Willem van Hanegem

De manier waarop Clasie bij de jeugd van Feyenoord terecht kwam was mooi. Clasie woonde ongeveer naast Willem van Hanegem en voetbalde dagelijks met Willems zoon, Boy. Van Hanegem geeft Clasie voetbalschoenen en zorgt dat hij lid wordt van buurtclub DSK. Twee jaar later wordt Clasie gescout door Feyenoord. En op 8-jarige leeftijd wilde Clasie al niks anders dan voor Feyenoord spelen en liet dan ook een stage bij Ajax graag schieten. Clasie doorloopt dan ook de hele jeugdopleiding bij Feyenoord en ziet de grootsheid van de club. Elk jaar werden er talenten weggestuurd en zag Clasie jongetje huilend de club verlaten, maar hij mocht blijven. Het duurde 12 jaar, maar Clasie vond het het wachten waard.

Kansen onder Koeman

Na zijn jaar in Kralingen, meldt Clasie zich weer bij Feyenoord. Ronald Koeman is de nieuwe trainer van Feyenoord en die heeft vertrouwen in de kleine spelmaker. Clasie was onder de indruk van de trainer, die natuurlijk een voetballer van formaat was, en wilde zich meteen bewijzen aan hem. Koeman gaf Clasie vertrouwen, hij mocht het laten zien. Zijn thuisdebuut maakte hij tegen Roda JC, eindelijk de beloning waar hij zo hard voor gewerkt had. Zijn droom was waarheid geworden.

In dit jaar werd Feyenoord tweede en won Clasie ‘de zilveren schoen’. Clasie wordt gezien en Louis van Gaal haalt hem zelfs naar Oranje. Dat eerste seizoen onder Koeman is essentieel voor Clasie geweest en zo enorm belangrijk voor zijn carrière. Vanaf daar ging het in een stijgende lijn, Clasie werd aanvoerder en maakte later een mooie transfer naar Southampton. Clasie zag maar één minpuntje en dat was dat Feyenoord pas prijzen ging pakken toen hij weg was. Maar ook die heeft hij stiekem van een afstand meegevierd.  

Lees ook