De Telegraaf: 'Slot moet Feyenoord voorin effectiever maken'

De Telegraaf: 'Slot moet Feyenoord voorin effectiever maken'

6 reacties 6
Bron: Telegraaf.nl
Foto: Pro Shots

De competitie staat op het punt om weer hervat te worden dit weekend. Dat betekent dat veel journalisten vooruit kijken en hun analyses loslaten op de clubs. Journalist Marcel van der Kraan doet dat in De Telegraaf door te beschrijven hoe Telesport Feyenoord aanschouwt. Hoe was de eerste seizoenshelft? Wie valt er op?

Ook in de krant wordt gezien dat Feyenoord cijfermatig een betere eerste competitiehelft heeft gedraaid dan vorig seizoen. Enkel een ontketend PSV staat boven de Rotterdammers in de competitie. Peter Bosz verspeelde met PSV geen enkel punt en staat daarom een straatlengte voor op de stadionclub. Vorig jaar hadden de Nederlandse clubs een lange winterstop door het WK in Qatar. In die tijd zette Arne Slot ‘de puntjes op de i’ en leidde hij de Rotterdammers naar de landstitel. In die eerste competitiehelft vorig jaar, werd drie keer gelijkgespeeld en één keer verloren. Dit seizoen werd tot aan de winterbreak twee keer gelijkgespeeld en twee keer verloren. Het verschil met vorig seizoen is niet zo groot, maar of Slot in deze winter weer zijn magie kan laten werken is de vraag.

De aankopen worden verder beschouwd, maar eerst wordt er gekeken naar wie Feyenoord kwijt is geraakt. Aanvoerder Orkun Kokcü vertrok naar Portugal, een flinke aderlating. Het vertrek van spits Danilo en rechtsback Marcus Pedersen leken minder impact te hebben op de club. Feyenoord genereerde 37 miljoen euro aan transfergeld, dat geld werd direct uitgegeven om de selectie te versterken. Uiteraard met het zware programma in de Champions League in het achterhoofd. Japanse spits Ayase Ueda werd gekocht voor 9 miljoen, linkervleugelaanvaller Luka Ivanusec kwam over voor 7,5 miljoen en de veelbesproken Ramiz Zerrouki kreeg zijn langverwachte transfer en daar betaalde Feyenoord 7,2 miljoen voor. Op een paar vlagen van deze nieuwelingen na, maken zij nog weinig indruk. Ueda heeft natuurlijk de inmens populaire Santiago Gimenez voor zich en maakt weinig minuten. Ivanusec begon sterk, maar raakte geblesseerd en lijkt het een beetje kwijt te zijn sindsdien. En ook Zerrouki komt niet altijd in de basiself van Arne Slot voor. Detail: twee van deze spelers is Feyenoord nu ook een periode kwijt door interlandverplichtingen elders.

De allergoedkoopste aankoop is Timon Wellenreuther. De doelman kwam definitief naar Rotterdam voor een bedrag van 1 miljoen euro, maar werd direct belangrijk tijdens de blessure van eerste keeper Justin Bijlow. Maar ook Calvin Stengs, gekomen voor ongeveer 6 miljoen euro, maakt een prima indruk bij Feyenoord. De veelzijdige middenvelder/ aanvaller laat goede statistieken zien en is regelmatig benoemd tot ‘man of the match’.

De Telegraaf stelt dat Arne Slot de best betaalde trainer van de eredivisie is en een miljoenencontract op zak heeft. Slot moet Feyenoord nog sterker maken en met name de effectiviteit voorin vergroten. Ondanks complimenten over het spel, heeft Feyenoord teveel nederlagen geleden. Dit geldt voor de nationale competitie en de resultaten in de Champions League, waarbij Feyenoord niet door mag in het miljoenenbal.  Er worden niet echt meer versterkingen verwacht tijdens de winterstop, dus de eigen jongens moeten het laten zien. Ondrej Lingr hebben we nog weinig gezien, zou die zijn kans pakken misschien? Ook Thomas Beelen en Bart Nieuwkoop zouden meer mogen laten zien en moeten zorgen dat zij fit blijven.

In de krant wordt ook nog aandacht besteed aan de Youth League, waar het Feyenoord van Robin van Persie succesvol is. Het O19-elftal is door naar de volgende ronde en laat met vlagen de klasse zien. Talent heeft Feyenoord dus genoeg, ook gekeken naar wat er bij Feyenoord 1 mag invallen en/ of debuteren. Leo Sauer heeft al negen keer zijn opwachting gemaakt in het eerste, Antoni Milambo (18 jaar) wordt regelmatig door Slot gebracht en niet alleen in de eredivisie. En Slot heeft ook Gjivai Zechiël al zijn debuut laten maken. Zijn dit dan de talenten waar Feyenoord op kan rekenen?

Feyenoord hoopt in ieder geval te kunnen rekenen op spits Santiago Gimenez. Zijn documentaire is in première gegaan en de Mexicaan is populair in Rotterdam. Hij scoort aan de lopende band en moet Feyenoord ook dit jaar weer richting de, zo gewilde, Champions League helpen. Dan, is de verwachting, dat de aanvaller zal verkassen naar het buitenland. De vriendelijke topscorer zal, naar verluid, een bedrag rond de 50 miljoen euro moeten gaan opbrengen.

Lees ook