Oud-Feyenoorder: 'Natuurlijk maakte ik er werk van om het via via terug te krijgen, maar dan word je ook weer genaaid door die mensen'

Oud-Feyenoorder: 'Natuurlijk maakte ik er werk van om het via via terug te krijgen, maar dan word je ook weer genaaid door die mensen'

8 reacties 8
Bron: Ad.nl
Foto: Pro Shots

Woensdag ontmoeten Celtic FC en Feyenoord elkaar in de Champions League. Een wedstrijd die eigenlijk alleen nog maar om de eer en de financiën gaat. In aanloop naar die wedstrijd interviewde Vincent de Vries voor het AD oud-speler van beide clubs Bobby Petta. Petaa heeft een bijzonder verhaal wat hij zich laat optekenen in de zaterdagkrant, te vinden op de website van het Algemeen Dagblad.

Bobby Petta is inmiddels 49 en wordt geïnterviewd in Glasgow. Het interview begint met een anekdote over een film waarin hij gespeeld heeft. Petta werd gewoon op straat aangesproken en ‘gescout’. Gescout voor World War Z, die voor een stuk in Schotland werd opgenomen. Petta mocht 30 seconden figureren in deze film, waar acteur Brad Pitt de hoofdrol had. Tijdens het draaien herkende mensen Petta en de Schotse krant grapte zelfs door te koppen over ‘een BP’: ‘Forget Brad Pitt, it's Bobby Petta’. 

Dit was rond de jaren 2002 toen de linkervleugelaanvaller niet alleen in de schijnwerpers stond voor een film, maar ook nog op het veld. Petta won, in die tijd samenspelend met Regie Blinker en Henke Larsson, twee Schotse titels en de beker. Petta was een grootheid en kwam dus ook met enige regelmaat in het nieuws en niet altijd op positieve wijze. In 2002 werd hij gearresteerd tijdens het kerstuitje van Celtic in Newcastle omdat hij een camera van een fotograaf zou hebben vernield. Petta kan er nu om lachen en geeft aan dat het verhaal niet helemaal klopt. Toch is niet alles grappig in het leven van Petta, want op het moment dat hij zijn voetbalcarrière afsloot en dacht van zijn geld te kunnen gaan leven, kwam hij erachter dat hij was opgelicht door financiële adviseurs die hij zelfs als zijn vrienden zag.

‘Ik dacht: als ik klaar ben, heb ik een mooi spaarpotje. Niet dus.’ Petta sloot zijn loopbaan af bij Adlaide Croatia Raiders in Australië en hoorde dat al zijn geld weg was, zijn hele investering. Petta stak al zijn vertrouwen in de adviseurs en liet niets vastleggen, iets wat hij achteraf natuurlijk wel had moeten doen. Zo risicovol hij als speler was, zo is hij dus ook met zijn geld omgegaan. Petta was al zijn geld kwijt en kreeg dat ook niet meer terug ondanks alles wat was beloofd: ‘Natuurlijk maakte ik er werk van om het via via terug te krijgen, maar dan word je ook weer genaaid door die mensen.’ De oud-Feyenoord is een bescheiden jongen, maar had zich in de tijd toch een flinke levensstijl aangemeten en dat kon niet meer. Petta vroeg niet om hulp, maar zocht zelf zijn oplossingen. Zo werd hij pakketbezorger bij DPD en was hij zoveel onderweg dat hij geen tijd had om geld uit te geven. De aanvaller zat in een diepe put, dacht aan heftige acties maar is altijd blijven knokken. Petta is geen wegloper en wilde zijn familie niet in de steek laten.

Nu is Petta individueel trainer op een sportpark waar hij jonge voetballers coacht, nadat hij een uitstapje had gemaakt als DJ en pub-eigenaar. Petta is op de weg terug en telt zijn zegeningen. Hij kan rondkomen en woont in een klein appartement en kijkt vooral naar wat er wel kan. Het heeft Petta niet veranderd, vindt hij zelf. Tijdens lezingen praat hij over wat hij heeft meegemaakt, om anderen te behoeden. Iets wat Petta misschien meer gebroken heeft, is zijn tijd bij Feyenoord. Hij vertelt daarover dat hij tijdens de training Ulrich van Gobbel uitkapte en lachend voorbij ging. De spelers pakte hem aan, de staf greep niet in en wilden hem een lesje leren. Hierdoor veranderde Petta in een voetballer die niet meer die acties durfde te maken en dat leverde hem uiteindelijk maar één wedstrijd voor Feyenoord 1 op, uit in 1993 tegen Roda JC. In Glasgow bij Celtic kwam Petta er weer bovenop, zoals hij er nu ook weer boven aan het komen is.

Lees ook