'Ja, die spreuk is mij op het lijf geschreven'

'Ja, die spreuk is mij op het lijf geschreven'

8 reacties 8
Bron: Helden
Foto: Pro Shots

In Helden Magazine, sportblad met verhalen en interviews, wordt verdediger Lutsharel Geertruida aan de tand gevoeld. Het intervieuw is ook te lezen op de eigen website van Helden. De multi-inzetbare verdediger krijgt zeven stellingen waar hij op moet reageren. ‘Lutsha’ gaat bijvoorbeeld in op het kampioensjaar, maar laat ook zijn licht schijnen op de afgeketste transfer naar RB Leipzig.

Geertruida wordt eerst bevraagd of vorig seizoen het beste seizoen was uit zijn carrière. Hij hoeft daar niet lang over na te denken en kan dat meteen bevestigen. Het kampioenschap van Feyenoord én zijn debuut voor het Nederlands Elftal maken het bijna perfecte seizoen. Na zijn beslissende kopbal in de ArenA, 3-2 in de zesentachtigste minuut, vergrootte Feyenoord de voorsprong op de concurrenten en voelden de Rotterdammers dat niemand het kampioenschap zou kunnen afpakken. In 2017 was ‘Luts’ nog supporter en nu stond hij daar zelf met de schaal. De bescheiden Geertruida staat niet vaak stil bij de ontwikkeling die hij doorgemaakt heeft. Toch is hij wel zeer trots op zijn afkomst. Geertruida komt uit Zuid en heeft ook zijn eigen lied gekregen van de supporters.

Geertruida spreekt niet vaak voor de tv weten we, maar voor dit ‘papieren’ interview maakt Geertruida tijd. Geertruida vindt zichzelf helemaal passen bij ‘geen woorden maar daden’: ‘Ja, die spreuk is mij op het lijf geschreven.’ De Rotterdammer vertelt openlijk over zijn spraakgebrek, hij vertelt dat hij vanaf 2017 al naar een ‘stottercoach’ gaat die hem technieken leert om beter te spreken in het openbaar als er druk op hem staat. ‘Ik blijf investeren, dan komt het vanzelf.’ Iets anders waar de rustige verdediger duidelijk over is, is de beste trainer waar hij ooit onder gewerkt heeft. Arne Slot is zonder twijfel de beste trainer die Geertruida heeft meegemaakt. Slot geloofde in Geertruida en heeft de verdediger in zijn kracht gezet. Daarnaast roemt de Rotterdammer Slots tactische zetten en zijn gave om het team altijd te prikkelen en te motiveren.

Is Luts er dan al helemaal? Hij vindt zelf van niet, want zijn kracht mag nog meer naar boven komen. Niet alleen bij Feyenoord maar ook bij het Nederlands Elftal, Geertruida vindt dat hij nog veel beter kan. Geertruida schiet, zoals zo vaak, niet in de paniek en voelt dat het allemaal wel komen gaat. Niet alleen voor hem, maar ook voor de jongens om hem heen zoals Mats Wieffer en Quilindschy Hartman. Een speciaal woordje krijgt aanvaller Xavi Simons, met wie Geertruida echt bevriend is geraakt. In de tijd bij Jong Oranje is hun contact gegroeid en ze spreken elkaar met enige regelmaat. In het huidige ‘grote’ Oranje spreekt Geertruida, naast het voetbal, ook over het geloof met bijvoorbeeld Memphis Depay en Cody Gakpo.

De laatste stelling gaat over het missen van de transfer naar RB Leipzig. Luts vertelt dat hij teleurgesteld was, maar niet te lang in dat gevoel wilde blijven hangen. Geertruida gelooft dat alles met een reden gebeurt en hij werkt hard om iets nog mooiers te realiseren. En wat die persoonlijke doelen zijn? Dat spreekt de, in het veld, harde verdediger liever niet uit maar houdt hij nog voor zichzelf.

Lees ook