DE TEGENSTANDER | AZ aast op revanche

DE TEGENSTANDER | AZ aast op revanche

20 reacties 20
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord heeft dit seizoen voor het eerst te maken met wat tegenslag. De frustrerende nederlagen tegen Lazio en Twente zorgen voor opgelopen schade in zowel Europees als Nationaal verband. En dan staat de volgende topper tegen AZ alweer op het programma. De prachtige Kuip zal deze zondag om 16:45 het strijdtoneel zijn tussen de nummers twee en drie van de ranglijst. Danny Makkelie is de scheidsrechter tijdens deze confrontatie. De VAR, Jochem Kamphuis zit in Zeist voor deze wedstrijd. 

Historie 

Feyenoord speelde in totaal al 94 keer eerder tegen AZ, daarvan won het 50 wedstrijden. De ploeg uit Zuid mocht 48 keer eerder in Rotterdam aantreden en daarvan won het 31 keer en speelde het zes keer gelijk. Elf keer trokken de Rotterdammers aan het kortste eind in eigen huis. De meest recente editie, die werd gefloten door Dennis Higler, sloeg Feyenoord de aanval van AZ op de koppositie af en won het met 2-1. Onder huidig Feyenoord trainer Arne Slot, verloor AZ geen wedstrijd van Feyenoord. AZ heeft op haar beurt weer twee oud-Feyenoorders in de selectie met Jordy Clasie en Bruno Martins Indi. De wedstrijd tussen Feyenoord en AZ werd in afgelopen vijftien edities slechts één keer gelijk spel. 

Actueel 

AZ heeft de zaakjes in de Nederlandse competitie goed voor elkaar. Trainer Pascal Jansen lijkt zijn elftal ongeacht de opgestelde spelers volgens zijn systeem te kunnen laten voetballen. Ondanks de blessures van verschillende spelers weet de Alkmaarse equipe met sprankelend voetbal veel tegenstanders van het veld te blazen. Met 26 punten uit tien wedstrijden staan de Alkmaarders net als Feyenoord zeven punten achter op koploper PSV. AZ heeft nog de blessuretijd van de wedstrijd tegen NEC tegoed, waarin het tegen een 1-2 achterstand aan kijkt. In de Conference League is de kans op overwintering na de verliespartijen tegen Aston Villa en Zrijinski Mostar zeer klein geworden. Op de transfermarkt verloren de Alkmaarders de sterkhouders Hatzidiakos, Karlsson, Kerkez en Reijnders goed voor een slordige 60 miljoen. Daar haalde het relatief onbekende namen als Kasius, Penetra, Møller Wolfe en Sadiq voor terug voor bij elkaar slechts 10 miljoen.

Analyse tegenstander 

AZ wist dit seizoen al indruk te maken in de wedstrijden tegen Go Ahead, Ajax en Sparta. Al zal Feyenoord als eerste serieueze krachtmeting gelden. Met speels gemak wist het al verschillende wedstrijden te winnen en scoort het makkelijk. Toch speelt ook dit seizoen de wisselvalligheid de ploeg parten getuige de gelijke spelen tegen Heracles en Excelsior en het aanstaande verlies tegen NEC. Grote regisseur van Jansens elftal is zonder twijfel Jordy Clasie, die alle lijnen uit zet en de herboren Riechedly Bazoer. Topscorer bij AZ is dit seizoen Vangelis Pavlidis met dertien goals in pas tien competitiewedstrijden. In de Eredivisie is de scoringsdrift met 26 goals nog niet overmatig te noemen, AZ scoorde negen keer minder dan Feyenoord. De Alkmaarders kregen daarnaast slechts vijf doelpunten tegen en zijn daarmee het minst gepasseerd elftal samen met PSV. De organisatie lijkt bij het elftal van Pascal Jansen dus goed op orde te zijn ondanks de vele wisselingen. Al heeft de ploeg wel beduidend minder dreiging vanaf de flanken na het vertrek van Karlsson en Kerkez. Mees de Wit lijkt de enige absentie in de fitte ploeg van Pascal Jansen.

Vermoedelijke opstelling AZ Alkmaar

Ryan; Sugawara, Bazoer, Martins Indi, Møller Wolfe; Clasie, De Wit, Mijnans; Odgaard, Pavlidis, Sadiq

Lees ook