Analyse: Feyenoord moet zich wapenen tegen koppeltjes

Analyse: Feyenoord moet zich wapenen tegen koppeltjes

7 reacties 7
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord won afgelopen zaterdag van RKC Waalwijk met 1-2. De eindstand van de wedstrijd doet suggereren dat de Rotterdammers een lastige avond hadden in Brabant, de kansenverhouding laat zien dat de Rotterdamse ploeg een grote score hadden moeten neerzetten. Toch valt er een trend te herkennen in het veldspel van Feyenoord. 

FC Twente is de trendsetter van het probleem(pje) die het elftal van Arne Slot ervaart. In tegenstelling tot ploegen als Atlético Madrid, Lazio en sc Heerenveen, kwam het elftal van Oosting met een tactiek waarbij het middenveld van Feyenoord vast kwam te staan. Door alle middenvelders van FC Twente een vaste man te geven, kon Feyenoord niet zonder een gedekte middenvelder aan te spelen aan het voetballen komen. Feyenoord had moeite met de koppeltjes op het middenveld.

Michiel Kramer gaf voor de wedstrijd al aan dat de Brabanders met buitengewoon veel interesse hebben gekeken naar het duel met FC Twente. RKC had een plan om dit Feyenoord op een soortgelijke manier te bestrijden. De ploeg van Fraser had op het middenveld dezelfde truc in petto. De middenvelders van RKC bleven ieder bij hun eigen aangewezen man staan om het voetballen door de as via de middenvelders voor Feyenoord onmogelijk te maken.

Dat lukte in de eerste helft vrij aardig. De Rotterdammers kwamen tot een aantal kansen, maar liepen er niet zo makkelijk doorheen als in eerdere duels. De Tukkers lijken daarmee vorige week een manier te hebben gevonden om het Feyenoord moeilijk te maken, die tactiek zal nu door iedereen gekopieerd worden. Middenveld vastzetten en daarmee lange ballen afdwingen.

Daarom wordt het nu extra interessant om morgen naar Lazio - Feyenoord te kijken. In de heenwedstrijd werd Lazio weggevaagd door de pass van de centrale verdediger naar de controleur. Geertruida en Hancko bleken te comfortabel aan de bal om ze onder druk te krijgen met het dichtzetten van een passlijn. De vraag is dan ook: doet Lazio dit opnieuw?

De grootste kans lijkt dat de Romeinen het gaan aanpakken zoals ze dat in de tweede helft van het duel in Rotterdam deden. Druk zetten op dezelfde manier (met twee spitsen), maar een middenvelder opofferen om de controleur van Feyenoord vast te zetten. Daarmee wordt de passlijn door de as vrijwel onmogelijk gemaakt voor de centrale verdedigers van de Rotterdammers. 

Het voordeel voor Feyenoord kan zijn dat Lazio achter die eerste lijn van druk zetten in ondertal komt op die manier. Aan Calvin Stengs en Quinten Timber de taak om dat uit te buiten op de momenten dat Feyenoord daar doorheen speelt.

Toch hebben eerdere tegenstanders bewezen dat deze tactiek effectief kan zijn tegen het elftal van Slot. Oftewel: Feyenoord moet zich wapenen tegen koppeltjes op het middenveld.

Stan Spoel

Lees ook