Analyse: Feyenoord en Arne Slot moeten op zoek naar nieuwe oplossingen

Analyse: Feyenoord en Arne Slot moeten op zoek naar nieuwe oplossingen

8 reacties 8
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord verloor afgelopen weekend met 2-1 van FC Twente. De Rotterdammers verloren hiermee voor het eerst dit seizoen een wedstrijd in de competitie. Buiten dat de wedstrijd werd verloren, legde het nog een ander punt bloot: er is een antwoord op de opbouw van Feyenoord.

Feyenoord speelde in de afgelopen weken de ene grote tegenstander na de ander overhoop. Ploegen als Atlético Madrid en Lazio werden in het veldspel gedomineerd, terwijl in de Eredivisie ook de ene overwinning de andere opvolgde. Arne Slot had een opbouwpatroon gevonden waarbij teams die met twee spitsen druk zette, vakkundig weggespeeld werden. De centrale verdedigers van Feyenoord wisten door veel te trainen namelijk precies het moment uit te kiezen waarop de tegenstander ver genoeg bij de controleur weggelopen was om de controleur in te spelen.

Vaak pakken teams het zo aan dat een van de twee spitsen in het druk zetten een middenvelder is. Wanneer die middenvelder aanloopt vanuit een controleur, richting een centrale verdediger, gaat die passlijn ook direct dicht. Tenzij, de centrale verdediger het risico neemt om te wachten en de controleur via een passeerbeweging of een extra pass alsnog te bereiken.

FC Twente pakte het anders aan en zette met een spits en de vleugelaanvallers de verdediging van Feyenoord onder druk. Hierdoor kon de ploeg van Oosting op het middenveld man-tegen-man blijven staan waardoor de controleurs van Feyenoord ineens niet meer ingespeeld konden worden. De oplossing ligt op dat moment dus op een andere plek. 

Die plek is de backpositie. Doordat een van de vleugelaanvallers de back loslaat in het druk zetten (omdat die druk moet zetten op een centrale verdediger) wordt dat de vrije man. Zeker wanneer de back iets naar het middenveld beweegt, kan dat een extra optie worden voor de centrale verdedigers. De volgende stap in het ontwikkelingsproces van Feyenoord, is dus het herkennen van de druk van de opponent. Zet een elftal druk met de vleugelaanvallers, kan via een gedekte middenvelder de back aangespeeld worden. Zet een elftal druk met een nummer 10 naast de spits, dan kan de controleur ingespeeld worden.

Mochten spelers dit op termijn gaan herkennen, dan wordt Feyenoord ook 'vleugeldruk-proof' en zal het dus tegen iedere tegenstander mogelijk moeten worden om onder druk uit te spelen. FC Twente liet zien waar de zwakke plek nog lag, maar die kan door veel training ook recht worden getrokken.

Stan Spoel

Lees ook