Analyse: Slot heeft goed gekeken naar Roberto de Zerbi

Analyse: Slot heeft goed gekeken naar Roberto de Zerbi

6 reacties 6
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord heeft wederom een wedstrijd in de Eredivisie gewonnen. Dit keer werd Go Ahead Eagles opzij gezet met 3-1. Analyse van de wedstrijd waar Arne Slot naar eigen zeggen 'rustig op de bank zat'.

Hans Kraay jr. vroeg zich na afloop af hoe Slot de eerste helft van zijn ploeg vond. De analist van ESPN vond de opbouw wat traag van de Rotterdammers. Slot gaf het voetbalinhoudelijke antwoord dat we gewend zijn van de trainer. 'Dat is een beetje onze stijl' antwoordde de oefenmeester.

Slot heeft duidelijk gekeken naar het Brighton & Hove Albion van Roberto de Zerbi. De Italiaanse trainer bracht met de stuntploeg van vorig seizoen een revolutie in het voetbal te weeg. Zijn ploeg werd volgens meerdere succestrainers als Pep Guardiola en Jürgen Klopp als de best opbouwende ploeg gezien. De speelstijl van de Zerbi kenmerkt zich door het uitlokken van druk van de tegenstander. Een pass geef je volgens hem niet om van een bal af te zijn. Een pass moet iets toevoegen. 

Dus laat de Italiaanse trainer vaak genoeg zijn spelers de bal onder de voet vasthouden tot iemand op ze af komt stormen. Wanneer dat gebeurt, ligt er namelijk ergens anders op het veld ruimte. Dán kun je iets toevoegen met een pass. Slot noemt dit vaak 'de vrije man vinden'. 

Tegen Go Ahead Eagles viel opnieuw te zien dat Slot deze patronen steeds verder in dit Feyenoord heeft geslepen. In de eerste helft konden de mannen uit Deventer zich nog behoeden tegen onnodige uitstapmomenten en bleven ze in een goed georganiseerde verdedigende structuur staan. Alles draaide hierbij om het dichthouden van de as. Passes van Hancko en Trauner konden moeilijk door de as gespeeld worden richting een van de middenvelders. Dát zorgde ervoor dat de bal daarom vaak op en neer ging tussen de twee centrale verdedigers. 

In de tweede helft hield Go Ahead Eagles dit niet langer vol. De vermoeiende eerste helft speelde de ploeg van Hake parten. Daarnaast had Feyenoord al een 1-0 voorsprong te pakken. Geertruida en Hartman kwamen daarbij nog vaker naar het middenveld om daar een extra afspeeloptie te worden. Via daar kon de bal naar de uitwijkende Calvin Stengs gespeeld worden. 

Dat leverde Feyenoord in de tweede helft veel meer kansen op. Stengs eindigt de wedstrijd met vijf gecreëerde kansen, een assist en een goal. De 'nummer 10' is de creatieveling met de geniale passes en dribbels, maar heeft intussen ook diepte loopacties en druk zetten zich beter eigen gemaakt. Stengs is onderweg een complete voetballer te worden onder Slot. Sterker nog: de speelstijl van Feyenoord raakt steeds meer gericht op de van OGC Nice overgekomen linkspoot.

Stan Spoel

Lees ook