'Ik vind het echt een persoonlijk hoogtepunt dat ik dit mag doen'

'Ik vind het echt een persoonlijk hoogtepunt dat ik dit mag doen'

Bron: Rijnmond.nl
Foto: Pro Shots

Vandaag speelt Feyenoord thuis tegen Go Ahead Eagles. Vorig jaar werd Feyenoord in deze wedstrijd landskampioen door de ploeg uit Deventer met 3-0 te verslaan. Vandaag heeft de wedstrijd voor de meesten een andere lading dan die wedstrijd op 14 mei 2023. Sportfotograaf Yannick Verhoeven was er toen bij en Dennis van Eersel en Dennis Kranenburg blikken samen met hem terug op die memorabele dag. Het stuk met foto’s is te lezen op de website van Rijnmond.

Verhoeven is al een aantal jaar verbonden aan Feyenoord en is er bij elke wedstrijd bij. Of het nu een gewonnen bekerfinale (stiftje van Van Persie in 2018) of de verloren finale van de UEFA Conference League (1-0 voor AS Roma) is, sportfotograaf Verhoeven is overal bij.  Vanaf 2015 betrokken bij Feyenoord, daarvoor vooral in de eerste divisie. Opmerkelijk feitje is dat Verhoeven de kampioenswedstrijd in 2017 vanaf de tribune beleefde als supporter, maar vanaf het daaropvolgende seizoen daar was hij overal bij als fotograaf.

Verhoeven kan de sfeer op 14 mei 2023 nog makkelijk terughalen: ‘Het geluid omringt je echt, het dendert het over je heen, alsof het geluid over je heen walst richting het veld.’ Overal waar hij keek, hoorde en zag hij fans. Een mooi shot was zo gemaakt. Verhoeven bevestigt dat hij zich nooit onveilig voelt, ook omdat hij wel wat gewend is als supporter.

Bij de 1-0 van Oussama Idrissi had Verhoeven snel het juiste beeld. Doordat het spel van Feyenoord zo herkenbaar was, kon hij makkelijk het juiste plaatje krijgen. ‘Ik weet wat Idrissi in zo’n situatie wil gaan doen.’ Is alles exacte wetenschap? Nee, soms is het ook geluk. Verhoeven vertelt dat hij met zijn collega Tom Bodde altijd tosst wie waar mag gaan zitten. En zo stond niet Bodde maar Verhoeven bij de goal toen Santiago Gimenez de 2-0 maakte. Verhoeven stond op de juiste plek en kon rustig van lens wisselen, zodat hij het juichen goed in beeld kon nemen. Mats Wieffer heeft Verhoeven een handje geholpen, alle puzzelstukjes kwamen samen: ‘Dat voel je direct, dat het een topfoto is.’ Verhoeven vindt het een van de beste foto’s van de wedstrijd. Hij is er dan ook snel bij om deze via een internetverbinding naar een server te sturen om te zien hoe de foto vervolgens op alle media getoond werd.

Hét andere momenten is natuurlijk het omhoog tillen van ‘de schaal’. Verhoeven beschrijft hoe hij met twee camera’s te werk gaan. Zijn favoriet is de foto waarbij het vuurwerk en de confetti omhoog gaat, de spelers juichen en op de achtergrond ook alle kartonnen kampioensschalen te zien zijn. In 2017 was Verhoeven supporter en heeft daardoor geen foto kunnen maken van een feestende Giovanni van Bronckhorst, dat heeft de fotograaf ruimschoots goedgemaakt met een foto van een springende Orkun Kökcü. Het feest gaat verder en verplaatst zich naar de kleedkamer, ook hier mag Verhoeven bij zijn en dat is voor hem heel speciaal. ‘Ik vind het echt een persoonlijk hoogtepunt dat ik dit mag doen’, aldus Verhoeven. Verhoeven verklapt dat hij ook foto’s gemaakt heeft die alleen voor de spelers zelf zijn, die in een veilige omgeving staan.

Vandaag om 16.30 uur is Yannick Verhoeven er wederom bij in De Kuip en hoopt hij weer een aantal mooie momenten vast te leggen. Feyenoord staat vierde en de bezoekers uit Deventer bekleden de zesde plek op de ranglijst.

Lees ook