DE TEGENSTANDER | De Klassieker

DE TEGENSTANDER | De Klassieker

30 reacties 30
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

De Klassieker. Een wedstrijd die eigenlijk geen introductie behoeft. De wedstrijd tussen de twee grootste clubs en rivalen van Nederland. Op het klassieke voetbaltijdstip van 14:30 wordt er zondag in de Johan Cruijff ArenA afgetrapt. Serdar Gözübüyük zal de scheidsrechter zijn en hij wordt bijgestaan door Pol van Boekel als VAR.

Historie
Feyenoord speelde 192 keer eerder tegen de club uit Amsterdam. Van die ontmoetingen won Feyenoord er 55, maar liefst 91 keer trokken de Rotterdammers aan het kortste eind. Van de gespeelde uitwedstrijden (94) won Feyenoord slechts 21 keer. Tegen geen enkele andere club doen de Rotterdammers het historisch gezien zo slecht. In het afgelopen seizoen verloor Feyenoord voor de verandering in competitieverband niet van Ajax. Na de 1-1 in de Kuip wist Feyenoord op 19 maart met 2-3 te winnen in de ArenA en konden de Rotterdammers een voorschot te nemen op het kampioenschap. In de afgelopen 40 jaar werd er slechts vijf (!) keer gewonnen in Amsterdam in de competitie. Gezien dat trackrecord zijn de wedstrijden die menigeen Feyenoorder liever wil vergeten ook talrijk. Uiteindelijk blijft de rivaliteit tussen beide teams onvergelijkbaar met andere confrontaties in de Eredivisie en, om maar een cliché te gebruiken, altijd een wedstrijd op zich.

Actueel
Ajax kent een turbulent seizoen. Het bliksemvertrek van Marc Overmars met Erik ten Hag in de zomer daarna heeft de club weinig goed gedaan. Trainer Alfred Schreuder werd aangesteld en het duo Hamstra Huntelaar gaf een slordige 113 miljoen euro uit voor een derde kampioenschap op rij. Schreuder vertrok in januari na een teleurstellende reeks. Ondanks de beste competitiestart voor een Ajaxtrainer in de geschiedenis van de club. Zijn interim vervanger Heitinga wist weinig indruk te maken op de nieuwe technisch directeur Sven Mislintat.

De ‘Data Duitser’, zoals de td oneerbiedig genoemd wordt, verkocht Kudus, Bassey, Timber en Alvarez en gaf zo’n 110 miljoen euro direct weer uit aan nieuw spelers materiaal. Daarnaast stelde de technische man Maurice Steijn verrassend genoeg aan als hoofdtrainer van Ajax. De mondige Hagenaar had er net 16 succesvolle maanden bij Sparta op zitten. Van een droomhuwelijk lijkt vooralsnog allerminst sprake. In krap één jaar tijd kwamen er 23 nieuwe spelers voor zo’n 223 miljoen euro. Transfers waarbij Steijn ogenschijnlijk weinig tot geen inspraak heeft gehad.

Met vijf uit vier vindt Ajax zich momenteel op de twaalfde plaats in de Eredivisie terug. De nederlaag tegen het FC Twente van Sem Steijn dreunt nog hard na. Zeker na de gelijke spelen tegen Fortuna en Excelsior. Ook de manier waarop ‘De Godenzonen’ doelpunten weg gaven tegen Ludogorets, FC Twente en Olympique Marseille baart opzien. Maandag werd bekend dat Sven Mislintat onderzocht wordt vanwege zelfverrijking bij één van de transfers deze zomer. Op dezelfde dag dat de Duitser naar verluidt heeft gevraagd om toestemming voor het ontslag van Maurice Steijn.

Analyse tegenstander
Waar moet Feyenoord dan op letten. Een scherpe Twitteraar merkte op dat de wedstrijd tussen Ajax en Olympique Marseille als een bokswedstrijd was tussen twee dronken kroeggangers. De Franse club, waar het zo mogelijk een nog grotere chaos is, speelde 3-3 tegen Ajax voor de Europa League. Waar Ajax zich met vijf schoten op doel efficiënt toonde, verzuimde Marseille met twaalf schoten op doel om zichzelf te belonen.

De goedlachse Steijn toonde zich, ondanks de enorme hoeveelheid kansen tegen in alle wedstrijden, op de persconferentie voorafgaand aan de Klassieker nog optimistisch. Hij ziet kansen voor ‘zijn’ Ajax.

Aanval
Desondanks is Ajax wel een tegenstander die uit het niets kan scoren. Zo ook in de wedstrijden tegen Marseille en Twente. Met Brobbey hebben de Amsterdammers een zelf opgeleide spits gekocht die zijn mannetje staat. Daarnaast heeft Steijn de topscorer van de Ligue 2 en de topscorer van de Championship naast hem op de bank. Forbs en Bergwijn zijn aanvallers met snelheid en worden constant ondersteund door extreem aanvallende backs Sosa en Gaaei, hetgeen ook direct de defensieve instabiliteit verklaart.

Middenveld
Op het middenveld is de zo bewierookte Branco van den Boomen zijn plaats alweer kwijt geraakt aan Kenneth Taylor. De eens door Feyenoord begeerde middenvelder Sivert Mannsverk beleefde tegen Twente geen gelukkig debuut. Een basisplaats voor hem, of de van AS Roma overgekomen Tahirovic lijkt gezien het goede spel van Silvano Vos tegen Marseille onwaarschijnlijk.

Verdediging
Centraal achterin staat het duo Hato – Sutalo, de Kroatische verdediger lijkt nog niet in vorm, maar herbergt volgens de ‘kenners’ zeer veel kwaliteit. Op doel staat Jay Gorter. De van Go Ahead overgekomen goalie met het record meeste clean sheets in de KKD mocht in de zomer vertrekken. Zijn vervanger werd voor 5 miljoen bij Frankfurt opgehaald, al had Steijn liever Nick Olij gezien. Bij een schouderblessure van Rulli, kwam echter Gorter en niet Ramaj het veld in. De geboren Amsterdammer maakte direct indruk en lijkt zijn plek niet zomaar af te staan.

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Gorter; Gaaei, Sutalo, Hato, Sosa; Vos, Taylor, Berghuis; Forbs, Brobbey, Bergwijn

Lees ook