DE TEGENSTANDER | Verhitte Friezen lopen rood aan

DE TEGENSTANDER | Verhitte Friezen lopen rood aan

20 reacties 20
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

De Eredivisie gaat na voor Feyenoord teleurstellend verlopen interlandperiode weer beginnen. De Rotterdammers zagen Geertruida en Ueda geblesseerd terugkomen en ook Wieffer zal niet tevreden terugkijken op zijn uitstap bij Oranje. De ploeg van Arne Slot mag zich ondertussen opmaken voor de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. De Friesche selectie zal zich zaterdag om 16:30 melden aan de aftrap die wordt verzorgd door scheidsrechter Manschot. Ruperti is zijn evenknie in Zeist als VAR.

Historie
Feyenoord speelde al 77 keer eerder tegen de ploeg uit Heerenveen. Hierbij wist het 40 ontmoetingen winnend af te sluiten. 18 keer verloor Feyenoord en 19 maal werd er gelijkgespeeld. De Friezen wisten in de gehele geschiedenis pas drie keer te winnen in Rotterdam, voor het laatst op 28 januari 2016. De meest recente ontmoeting tussen beide teams was 1 maart 2023, voor de KNVB Beker, in Friesland werd het 0-1. De thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen was met 0-0 een ongelukkige wedstrijd met een WK-plaats verdienende Andries Noppert onder de lat. De ploeg uit Friesland kende enkele matige seizoenen sinds 2014 toen het nog knap vijfde werd. In de seizoenen daarna eindigde het louter in de middenmoot of daar onder.

Actueel 
Dit jaar wil Heerenveen weer aansluiting vinden bij de subtop. De verkoop van Veerman, Sarr en Van Ewijk heeft de club wat financiële slagkracht gegeven. Wel moest er een vervanger worden gevonden voor de vertrokken Sidney van Hooijdonk en dat heeft men in de vorm van Ion Nicolaescu. De Moldaviër scoorde direct in zijn eerste wedstrijd, maar daarna stokte zijn productie. Evenals de overwinningen van Heerenveen. De club begon voortvarend met twee overwinningen, maar verloor daarna compleet tegen de verhoudingen in van Sparta vanwege een blunderende Noppert en verloor ook Thom Haye door een rode kaart. Ook de wedstrijd tegen Go Ahead eindigde in een sof mede door de rode kaart van Charlie Webster na 58 minuten. Sven van Beek meldt zich voor het eerst sinds 7 januari weer bij het eerste elftal, de onfortuinlijke Gouwenaar was vorig jaar nog aanvoerder en steunpilaar onder Van Wonderen. Naast ‘Keessie Wonderboy’ is ook een andere UEFA-Cup winnaar werkzaam in Friesland, Ferry de Haan is namelijk technisch directeur bij [i]‘t Fean[/i].

Analyse tegenstander 
Trainer Kees van Wonderen heeft door zijn behoudende speelstijl bij Go Ahead Eagles en bij zijn start in Heerenveen een reputatie opgebouwd. De voormalig verdediger bestrijd dit beeld echter door zijn formatie sinds oktober van 2022 altijd in de klassieke 4-3-3 op het veld te posteren. En met vleugelflitsers als Sahraoui, Nunnely, Webster en de van Feyenoord overgekomen Wålemark heeft Van Wonderen daar alle reden toe. Op het middenveld heeft Luuk Brouwers na zijn overstap van FC Utrecht direct een basisplaats gekregen vanwege de schorsing van Thom Haye. De middenvelder speelde onder Van Wonderen bij Go Ahead Eagles zijn beste voetbal. Sven van Beek zal zoals gezegd weer bij de selectie zitten, al is het niet de verwachting dat hij direct in de basis start. Denzel Hall mocht dit seizoen in alle wedstrijden invallen en lijkt steeds dichter tegen een basisplaats aan te zitten. Patrik Wålemark ontbreekt nog vanwege een blessure. Haye en Webster ontbreken vanwege een schorsing. 

Vermoedelijke opstelling sc Heerenveen 
Noppert; Ali, Van Ottele, Bochniewicz, Köhlert; Tahiri, Brouwers, Olsson; Nunnely, Nicolaescu, Sahraoui

Lees ook