DE TEGENSTANDER | Crisis bij 'strijdbaar' FC Utrecht

DE TEGENSTANDER | Crisis bij 'strijdbaar' FC Utrecht

21 reacties 21
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

De transfermarkt is gesloten en deze zondag neemt Feyenoord het in de vierde speelronde op tegen FC Utrecht. Om 12:15 is de Galgenwaard het strijdtoneel van de wedstrijd tussen de twee volksclubs. Scheidsrechter deze middag is Pol van Boekel, hij wordt bijgestaan in Zeist door VAR Erwin Blank.  

Historie
De confrontatie tussen beide clubs stond in de afgelopen 51 jaar maar liefst 112 keer op het programma. Van de 54 uitwedstrijden in Utrecht verloren de Rotterdammers er 13, daarnaast werd het 17 keer gelijkspel. 24 wedstrijden in Utrecht werden gewonnen. Van de laatste vijf uitduels in Utrecht won Feyenoord er twee, speelde het één keer gelijk en verloor het twee keer. Feyenoord en FC Utrecht hebben in het verleden veel spelers met een historie bij beide clubs. Voorbeelden hiervan zijn Dirk Kuyt, Jens Toornstra, Marouan Azarkan, Michael Mols, John van Loen en recentelijk Quinten Timber. Eerstgenoemden zijn de enige spelers die zowel voor Feyenoord als voor FC Utrecht scoorden tegen Feyenoord en FC Utrecht. De club uit de Domstad is de enige club van de Eredivisie die, sinds de oprichting in 1970, naast Ajax, Feyenoord en PSV nog nooit gedegradeerd is. Sinds de overname in 2008 door Frans van Seumeren is de club van een grauwe middenmoter naar een stabiele subtopper gegroeid.

Actueel
FC Utrecht kende vorig seizoen een seizoen waarin het zichzelf op de zevende plaats terug vond, zoals zo vaak in de recente geschiedenis. De club ontsloeg Henk Fraser na een incident met Amin Younes en kwam uit bij Michael Silberbauer. De Deen kende geen bijzonder seizoen en werd in de play-offs Europees voetbal direct door Sparta uitgeschakeld. Dit seizoen was het na drie wedstrijden al exit voor Silberbauer na drie wedstrijden zonder ook maar één goal te hebben gescoord. Ondanks het aantrekken van een hele bootlading aan nieuwe spelers wil het nog niet vlotten in de Domstad. Silberbauer werd zoals gezegd ontslagen en zijn assistent Rob Penders zal fungeren als interim-trainer voor deze wedstrijd. Op korte termijn wil FC Utrecht een grote naam presenteren als trainer. De naam van Ron Jans wordt meer dan eens genoemd in de wandelgangen.

Analyse tegenstander
Door de komst van zoveel nieuwelingen kreeg trainer Michael Silberbauer de welhaast onmogelijke opgave om een team met een herkenbare speelstijl te smeden. Na twee competitiewedstrijden werd er afscheid genomen van clubtopscorer en topscorer van de Eredivisie van vorig seizoen Tasos Douvikas. Utrecht nam afscheid van een groot aantal spelers en haalde daar louter buitenkansjes of mindere spelers voor terug. Lidberg kwam over van Go Ahead Eagles als vervanger voor Douvikas, maar lijkt wel erg veel moeite te hebben met de bal. Het enige lichtpuntje bij FC Utrecht wordt door de analisten steevast Marouan Azarkan genoemd. De behendige dribbelaar heeft zijn teamgenoten al meermaals in scoringsposities gebracht, maar de scherpte voor het doel ontbreekt nog. Penders heeft aangegeven niet te veel te willen veranderen en dat hij verwacht een ‘Strijdbaar’ FC Utrecht te zien.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht
Vanwege de nieuwe trainer is een vermoedelijke opstelling moeilijk in te schatten. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Penders veel zal veranderen.

Barkas; Ter Avest, Van der Hoorn, Viergever, El Karouani; Flamingo, Bozdogan, Seuntjens; Azarkan, Lidberg, Labyad

Lees ook