DE TEGENSTANDER | Trotse Tukkers Titelkandidaat?

DE TEGENSTANDER | Trotse Tukkers Titelkandidaat?

61 reacties 61
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord mag zich met minimale voorbereidingstijd gaan opmaken voor de wedstrijd tegen FC Twente. De Tukkers zijn net als vorig seizoen uit op een plek bij de bovenste vier plaatsen. Trainer Arne Slot merkte in het begin van het seizoen al op dat hij nog niet wist of FC Twente en AZ de concurrentie van dit jaar zou zijn of PSV en Ajax al had hij de huidige situatie niet verwacht. In De Grolsch Veste ontmoeten Twente en Feyenoord elkaar om 12:15. De scheidsrechter is Allard Lindhout, VAR deze middag is Rob Dieperink.

Historie 
Feyenoord speelde in totaal al 117 keer eerder tegen FC Twente, daarvan won het 52 wedstrijden. De ploeg uit Zuid mocht 58 keer eerder in Enschede aantreden en daarvan won het slechts 17 keer en speelde het 24 keer gelijk. 17 keer gingen de Rotterdammers kopje onder tegen de Tukkers het Oosten van het land. De laatste keer dat Feyenoord bij FC Twente wist te winnen was in seizoen 2017/2018. Van de laatste vijf directe ontmoetingen won Feyenoord er één, drie keer eindigden de teams in gelijkspel. De meest recente ontmoeting was de eindstand na 90 minuten 2-0.Voor Twente is met de vierde plaats van afgelopen seizoen de cirkel na het Munsterman drama rond. De Tukkers werden kampioen in 2010 maar hadden zich daarvoor zover in de schulden gestoken dat een neergang onvermijdelijk was. In 2015 werd FC Twente zelfs voor drie jaar uitgesloten van Europees voetbal. Met tot overmaat van ramp de degradatie in 2018.

Actueel
FC Twente gaat door waar het gebleven is. Vorig seizoen heeft Ron Jans een team weten te smeden dat grotendeels intact is gebleven. Bij FC Twente leunt men op de steun van de Grolsch Veste. De ploeg wist 8 van de negen thuiswedstrijden te winnen. En hield spelers als Joshua Brenet, Mees Hilgers en Ramiz Zerrouki uit handen van Feyenoord. De club vindt zichzelf terug op de vierde plek met zes punten minder dan de tegenstander van zondag, Feyenoord. Een zogeheten zes punten wedstrijd dus. Bij FC Twente was het rustig op de transfermarkt. Er werd wel nadrukkelijk getrokken aan Zerrouki en Hilgers. Echter meldde Jan Streuer dat er geen uitgaande transfers zullen plaatsvinden. Twente versterkte zich wel, door rechtsback Alfons Sampsted transfervrij over te nemen. FC Twente speelde de laatste wedstrijd gelijk tegen Vitesse. 

Analyse tegenstander
FC Twente kreeg dit seizoen pas elf doelpunten tegen. Daarmee is het de minst gepasseerde verdediging van de eredivisie. Met Hilgers en Pröpper heeft Jans beschikking over twee betrouwbare snelle stoppers. Met de uitstekend spelende Zerrouki ervoor hebben de backs alle ruimte. Die backs, Brenet en Smal, zijn zo mogelijk nog veel belangrijker dan de defensieve stabiliteit. 'Smaldini' gaf als linksback al vijf assists. Brenet scoorde aan de andere kant al drie goals en was tweemaal aangever. Ron Jans staat er niet om bekend om veel met zijn opstelling te schuiven. De trainer hanteert het liefst de klassieke 4-3-3 om via technisch behendige en snelle vleugelaanvallers en opkomende backs een tegenstander uiteen te spelen. Grote opluchting voor Jans zal zijn dat hij de beschikking heeft over Lars Unnerstall. De keeper speelt een grote rol in de defensieve stabiliteit van FC Twente. Doelpuntenmaker Ricky van Wolfswinkel is topscorer van Tente met zeven goals, maar de spits gaf ook al vier assists. Ook Virgil Misidjan is nog een speler om voor uit te kijken. De vleugelflitser lijkt bij Twente na jaren z’n acties aan rendement te hebben gekoppeld met vijf gescoorde doelpunten en drie assists.

Vermoedelijke opstelling FC Twente
FC Twente zal waarschijnlijk in de gebruikelijke 4-3-3 opstelling aantreden: Unnerstall; Brenet, Hilgers, Pröpper, Smal; Zerrouki, Sadilek, Vlap; Cerny, Van Wolfswinkel, Misidjan

Lees ook