'Je weet dat wanneer je terug gaat zakken tegen Ajax, dat zij de kwaliteiten hebben om altijd kansen te kunnen creëren'

Afgelopen zondag stond De Klassieker op het programma. In de Johan Cruijff ArenA was Ajax te sterk. Feyenoord kwam twee keer op voorsprong, maar de Amsterdammers wisten uiteindelijk met 3-2 te winnen. In de rubriek 'Terugblikken met' blikken wij terug op de wedstrijd van afgelopen zondag. We blikken met Edo en Mark, redacteuren van FR-Fans.nl, terug op het verlies van Feyenoord tegen Ajax. Bij Feyenoord begon Ofir Marciano in de basis. De doelman keepte niet zijn beste wedstrijd. 'Ik denk dat met Bijlow in de basis de wedstrijd gewoon was gewonnen', zegt Edo. 'Marciano zag er bij alle drie de goals niet goed uit. Dat mensen nu roepen om Thijs Jansen vind ik een beetje overdreven. Cojocaru mag zich de komende twee weken laten zien op de training. Veel hoeft er niet te gebeuren om Marciano uit de basis te krijgen.' Mark zag ook dat Marciano er een aantal keren niet goed uit zag. 'Het is zonde dat je Bijlow nu niet had. Marciano doet zijn uiterste best, maar ging in mijn ogen een paar keer flink de fout in. Het leken wel inschattingsfouten.' Feyenoord had, vooral in de eerste helft, voldoende kansen om te scoren. In de tweede helft was het voornamelijk Ajax dat de grootste kansen kreeg. 'Je weet dat wanneer je terug gaat zakken tegen Ajax, dat zij de kwaliteiten hebben om altijd kansen te kunnen creëren', zegt Edo. 'Twee keer kwamen we bij een 1-2 stand al goed weg met kopballen op de lat en naast. In de eerste helft begon onze druk veel hoger en zag je dat dat veel kansen opleverden. In de tweede helft had dit voortgezet moeten worden, maar dat werd nagelaten. Ik denk dat dat meer te maken heeft met tactiek dan fitheid. Door de druk van Ajax weg te halen, konden zij in hun eigen kracht komen.' Mark vond Feyenoord goed starten. 'Ik kreeg echt het gevoel dat er wat te halen was. Feyenoord kon er snel uitkomen en werd dan ook meteen gevaarlijk. In de tweede helft was het voornamelijk tegen houden, maar het was niet zo dat Ajax oppermachtig was.' Edo denkt niet dat Feyenoord meer last had van vermoeidheid dan Ajax, ondanks dat de Amsterdammers een paar dagen meer rust hadden. Vier spelers van Feyenoord begonnen in de Klassieker in de basis die ook tegen FK Partizan 90 minuten hadden gespeeld. 'Eentje daarvan was Marciano en een ander was Toornstra, die na 60 minuten werd gewisseld tegen Ajax. Ik heb vaak veel kritiek op Toornstra, maar nu hij veel ruimte voor zich had en kon gaan lopen, kwam hij uitstekend in zijn kracht. Hij hoefde niet veel te verdedigen en kon de eerste helft veel aan aanvallen denken. Zodra hij eruit ging en met Hendrix een controleur in het veld kwam, zag je dat het hele team achteruitging en merkte je dat het nog wel eens fout kon gaan aflopen.' Mark is het eens over de woorden over Toornstra. 'Ik denk dat velen hem nog steeds onderschatten. Toornstra kun je nog steeds prima gebruiken. Je weet wat je aan hem hebt, en zeker in belangrijke wedstrijden kan hij met zijn ervaring nog prima van waarde zijn. En laten we eerlijk zijn dat Guus Til niet in zijn beste fase van zijn periode bij Feyenoord zit. Dus ik zou het niet gek vinden als Toornstra mogelijk een keer de voorkeur krijgt boven Til.' Volgens Edo moest scheidsrechter Danny Makkelie minimaal een penalty geven aan Feyenoord. 'Dan vond ik de overtreding op Linssen in de 93e minuut nog het meest een strafschop, aangezien de bal daar ook daadwerkelijk in de buurt was.' Volgens Mark had Makkelie ook kunnen fluiten voor een penalty voor Cyriel Dessers. 'Ik ben niet iemand die vindt dat er snel een penalty gegeven moet worden, maar het was toch echt wel een flinke beuk tegen Dessers. Al met al vond ik overigens Makkelie niet verkeerd fluiten, op wat punten na.'