Debuut in Feyenoord 1: 'Op dat moment was ik zesde keeper'

Bron: Feyenoord.nl
Jesper Hoogedoorn, Raymond Victoria en Ronald Graafland kunnen er alle drie over meepraten: een enkele wedstrijd in Feyenoord gespeeld hebben. In de ESPN Special Eendagsvliegen doen zij hun verhaal over die ene wedstrijd. De special is te zien op het YouTube kanaal van Feyenoord. "Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik opgeroepen zou worden", vertelt de destijds 17-jarige Hogedoorn. "Op dat moment was ik zesde keeper". Edwin Zoetebier, Patrick Lodewijks, Carlo l'Ami, Ronald Graafland en jeugdkeeper Bas van Wegen stonden voor hem in de pikorde, maar alleen l'Ami was fit genoeg voor de wedstrijd tegen sc Heerenveen op 7 december 2002. Op het moment dat l'Ami tijdens de wedstrijd in minuut negen geblesseerd raakte, was het tijd voor de eerste invalbeurt van Hogedoorn. Hij kreeg doelpunten om de oren en de uitslag werd 3-1 voor de Friezen. Hij bleef tot 2006 bij Feyenoord, maar wist in de resterende jaren geen minuten te maken. Voor Raymond Victoria viel het moment op 17 december 1989. RKC Waalwijk - Feyenoord stond op het programma voor de spits. In de 72e minuut verliet Tom Krommendijk bij een 2-0 achterstand het veld voor de op dat moment pas 17-jarige spits. "Ik mocht gaan warmlopen, dus ik dacht misschien kan ik nog gaan helpen om ze over het dooie punt heen te helpen. Maar ik kwam erin en er was een ingooi en vanuit de ingooi wordt hij vanaf dertig meter de kruising in gejast", zegt Victoria die er achteraf om kan lachen. Met 3-0 achtten de spelers de ploeg kansloos en Victoria heeft de rest van de wedstrijd achter de bal aan gerend om de bal te winnen, maar het bleek hopeloos. Later vertrok Victoria naar het grote Bayern München. Hier wist hij zijn debuut niet te maken. Ronald Graafland heeft zijn debuut eveneens te danken aan een invalbeurt. Het hele seizoen 2013/2014 was Graafland de derde keeper. Graafland heeft in twee termijn vastgelegen in De Kuip. Vanuit de jeugd haalde hij het eerste en zat hij bij de selectie in 1999 toen Feyenoord kampioen werd. Uiteindelijk ging hij in 2003 naar Excelsior. In 2011 keerde hij terug in Rotterdam-Zuid nadat hij niet lang daarvoor besloot te stoppen met het profvoetbal. Dit leverde zijn debuut op 3 mei in 2014 op tegen AZ. "Na die (een na laatste red.) wedstrijd zei ik van 'Hey, de tweede plek is veilig, dan kan je mij wel laten spelen de laatste wedstrijd'", vertelt Graafland. De dag erna vertelde Ronald Koeman dat als de mogelijkheid daar was, hij zou kunnen debuteren. "Het bleef 1-0 (voor Feyenoord red), dus op een gegeven moment kijk ik hem aan en zei hij van 'ga maar lopen'". Uiteindelijk werd het 1-1 na een kanonskogel van AZ. De toen 35-jarige Graafland deed een kwartier mee. Bekijk hier de gehele special.