Feyenoord speelt gelijk en moet play-offs spelen om Europees voetbal

Feyenoord eindigt het Eredivisie-seizoen 2020-2021 als vijfde. Na een gelijkspel tegen Heracles Almelo (1-1) in de voorlaatste speelronde is nummer vier Vitesse komende zondag niet meer bij te halen. Omdat FC Utrecht (zesde) ook niet meer over de ploeg van Dick Advocaat heen kan gaan, is het nu duidelijk dat op 19 mei een thuiswedstrijd gepland staat in de play-offs. Feyenoord kon de play-offs nog ontlopen, maar dan moest Heracles Almelo donderdagmiddag verslagen worden in Erve Asito. Voor rust leek een winstpartij er nog in te zitten, gezien het aanvallende spel en het aantal kansen voor onder anderen Nicolai Jørgensen – die vanwege de afwezigheid van de geblesseerde Bryan Linssen weer een basisplaats had – en Steven Berghuis. Beide aanvallers lieten deze kansen echter liggen. Omdat Justin Bijlow aan de andere kant sterk optrad zodra de Heraclieden voor zijn doel opdoken, werd er voor rust niet gescoord. Mede dankzij collega-doelman Janis Blaswich kwam daar na de pauze verandering in. Hij leek de dwarrelbal van Orkun Kökcü simpel te kunnen vangen, maar liet ‘m door en zo zette de Turkse middenvelder een 0-1 score op het bord. Die stand bleef niet lang staan, want drie minuten later benutte invaller Sinan Bakis een strafschop. Arbiter Jeroen Manschot zag een overtreding van Eric Botteghin, op een tegenstander die wel erg gretig naar de grond ging. Tot ongeloof van Dick Advocaat greep de VAR niet in en bleek 1-1 de eindstand. Het was een uitslag waar beide ploegen weinig aan hadden. Feyenoord is met nog een speelronde te gaan nu al zeker van de vijfde plaats, terwijl Heracles Almelo had moeten winnen om over Sparta Rotterdam heen te gaan. De Kasteelheren bezetten vooralsnog de achtste plaats en zijn – als het zo blijft – op 19 mei in De Kuip de eerste tegenstander van Feyenoord in de play-offs. Bij winst speelt het team ook op 22 mei een thuiswedstrijd.