COLUMN | Wilskracht

COLUMN | Wilskracht

Een bewogen week in Rotterdam, maar wel eentje met een zwart randje ondanks twee zwaarbevochten overwinningen. Jules Deelder is overleden en dat is een groot gemis. Dat de beste man 75 jaar is geworden verbaasde iedereen, inclusief hemzelf het zal een kwestie van wilskracht zijn geweest. Als Spartaan had de nachtburgemeester van Rotterdam niet altijd het beste voor met Feyenoord. Maar hij had bovenal een uitgesproken mening over dat ‘Pleuris Amsterdam’


Een club die minimaal evenveel afkeer heeft van Amsterdam en bijbehorende club was zondag onze tegenstander. FC Utrecht werd verslagen, zo kon ik zien vanaf de Bunnikside, op pure wilskracht. Juichen ging net als vorig jaar niet, maar deze keer trokken wij aan het langste eind. De actie van Vermeer op het schot van Gustafson was in mijn ogen een samenvatting van de wedstrijd. Niet altijd goed, maar wel effectief genoeg. Het vechtvoetbal van Advocaat werd daarnaast ook nog eens opgeleukt door twee wereldgoals.

Het lijkt bijna alsof elk voetbalcliché van toepassing is op de wedstrijden onder de ‘Kleine Generaal’. "Als je meer scoort dan je tegenstander ben je beter", "Als de ene ploeg verzuimt te scoren valt hij aan de andere kant" en "Het belangrijkste is het resultaat." En dat resultaat liegt er in ieder geval niet om. Advocaat haalde al 17 punten, in slechts zeven wedstrijden. Stam haalde in de elf voorgaande wedstrijden, met een aanzienlijk makkelijker programma een schamele 14 punten. Ook kwam van de week nog maar weer eens in de media dat hij eigenlijk niet eens wilde beginnen aan zijn avontuur bij Feyenoord. Het zegt alles over zijn gebrek aan wilskracht, wat direct bij het team zijn weerslag had.

Ondanks de blessures van Ié, Bijlow, Haps, Karsdorp, Van Beek en de tweeënhalf jaar durende vormdip van Jørgensen lijkt door Advocaat de winterstop voor de fans te vroeg te komen. De wedstrijd tegen Cambuur vertelde daarentegen een heel ander verhaal. Het was een strafexpeditie naar het kunstgras van Leeuwarden. Gelukkig miste Cambuur haar drie belangrijkste spelers anders had het bekeravontuur van Feyenoord wel eens beperkt kunnen blijven tot één wedstrijd. Wederom op pure wilskracht werd overleving uit het vuur gesleept. Een prachtige goal van Berghuis en de onverzettelijkheid van Senesi zorgde voor een plekje bij de laatse 16. Ten koste van het team dat na Rangers FC het meeste aantal schoten loste op het Feyenoord doel dit seizoen.

Het zegt alles over de enorme invloed van Dick Advocaat. Het team straalt weer onverzettelijkheid uit, met Senesi en z'n brace voorop. De elf spelers op het veld strijden voor elke meter en schromen niet om een stap extra te zetten voor een teamgenoot. De tweede seizoenshelft laat helaas nog 4 weken op zich wachten. Maar de doelstelling ‘Europees voetbal’ lijkt Dick op deze manier glansrijk te gaan halen en wie weet wat er op wilskracht zelfs nog meer mogelijk is.

Raymond

Lees meer over:

Discussieer mee! 14 reacties

Gast9020594806

Je plaatst een bericht als Gast9020594806