‘Degene die niet volgt zal moeten vertrekken’

‘Degene die niet volgt zal moeten vertrekken’

Vanaf dit kalenderjaar blikt FR-Fans.nl in de nieuwe rubriek FR-TALK iedere maand terug met een Feyenoordsupporter op de afgelopen maand. In de maand november doen we dat met FR-Fans.nl redacteur Harmjan Hogeboom (36).


In november startte trainer Dick Advocaat met zijn functie als hoofdcoach van Feyenoord. De 72-jarige generaal volgde de vertrokken Jaap Stam op. Hogeboom is verbaasd dat hij alsnog instapte, aangezien hij in de zomer ook al werd gepolst door de Rotterdammers. “Hij wilde in de zomer eerst ja zeggen en toen kwam er grote tegenstand van de supporters. Dat Feyenoord bij hem uitkwam begreep ik al niet, laat staan dat hij ja zei. Dat had hij van mij niet hoeven doen namelijk. Advocaat is een tussenpaus en benadert alleen de korte termijn in mijn ogen. Feyenoord moet juist richting de lange termijn kijken, want in 2007 maakten ze al de fout om te kiezen voor de korte termijn en dat zorgde uiteindelijk voor grote problemen. Met het instappen van Advocaat als trainer is de ploeg ook heel anders gaan spelen, dan onder Stam. “Hij is een resultaat trainer en dat zorgt ervoor dat je weinig automatismen krijgt. Feyenoord is meer vanuit resultaat aan het voetballen. Onder Stam leek het alsof de ploeg aanvallender wilde voetballen, Advocaat lijkt meer de nul heilig te verklaren.”

‘Advocaat is een tussenpaus en benadert alleen de korte termijn’Wisselvalligheid
Ondanks zijn andere aanpak blijven de resultaten schaars. In de maand november werd er in de Eredivisie gewonnen van VVV Venlo 0-3 en RKC Waalwijk 3-2, maar vervolgens gelijk gespeeld tegen FC Groningen 1-1. En in de Europa League werd er ook twee keer gelijk gespeeld: Young Boys 1-1 en Rangers FC 2-2.” Hogeboom: “Het probleem blijft kwaliteit en grotendeels fitheid. Feyenoord heeft best kwaliteit in de selectie, maar het verschil tussen de eerste elf en de vervangers is te groot. Doordat het met fitheid slecht gesteld is, kom je vaak bij de tweede garnituur uit.”

In de Europa League kwamen de Rotterdammers dus niet verder dan twee gelijke spelen deze maand en staan nu op de derde plek in de poule met vijf punten. Feyenoord moet in Porto winnen van FC Porto om nog door te gaan. Maar dan nog is het afhankelijk van de wedstrijd Rangers FC tegen Young Boys. Daarbij mogen er tot nu toe ook geen Feyenoordsupporters mee naar Porto vanwege een opgelegde straf van de UEFA. Hogeboom heeft weinig vertrouwen in een goede afloop: “Ik ben best optimistisch normaal gesproken, maar Porto-uit is normaal al een hele lastige situatie. Met het grote aantal blessures in de ploeg en het ontbreken van de Feyenoordfans in het uitvak, tot nu toe, zal het resultaat erg tegenvallen. Als ze echt een kans willen afdwingen dan moet je vanuit de omschakeling gaan voetballen. Daarom zou ik starten met Narsingh en Sinisterra om op de counter te spelen.”‘Slechte zaak’
Frank Arnesen werd deze maand verkozen tot nieuwe technisch directeur. Samen met Mark Koevermans als algemeen directeur gaat hij de nieuwe directie vormen van de club. “Arnesen schijnt een redelijk eigen mening te hebben en zal zijn beleid hebben. Iedereen mag volgen, degene die niet volgt zal moeten vertrekken. Hij heeft geen boodschap aan oud-spelers of resultaten uit het verleden.” Hogeboom heeft ook een idee wat hij als eerste moet doen. “Het eerste wat Andersen moet doen is overbodige spelers lozen. Jan-Arie van der Heijden, Yassin Ayoub, Liam Kelly spelen niets of nauwelijks en kosten aardig wat geld per jaar. Vervolgens moet hij als eerste op zoek naar een spits. Zeker omdat Nicolai Jørgensen ook steeds geblesseerd is. En het is een goede zaak dat er nu is uitgesproken door hen dat Feyenoord alsnog wil toetreden tot de voetbalpirmade. Zeker omdat er nu veel kritiek is op de jeugdopleiding.”

‘Hij heeft geen boodschap aan oud-spelers of resultaten uit het verleden’Toch is Hogeboom kritischer op de functie die Koevermans nu heeft gekregen. Hij verwoordt: “Ik vind het een slechte zaak. Het is weer het old boys network waarbij Koevermans in mijn ogen een soort trekpop van de Vrienden van Feyenoord (VVF) is. Koevermans heeft als commercieel directeur slecht gepresteerd, al beweerd hij dat anders aangezien de omzet gegroeid is. Terwijl dat volgens hem juist niet kon in de Kuip en nu twijfelen ze of ze wel moeten vertrekken. Feyenoord had beter een interim kunnen houden en dan rustig kunnen zoeken. Eigenlijk moet de club zo snel mogelijk af van de VVF. Daardoor kunnen we weer baas in eigen huis worden waarna er echt weer opgebouwd kan worden.”

Oscar van Bekkum

Discussieer mee! 48 reacties

Gast2275683516

Je plaatst een bericht als Gast2275683516