Financiële cijfers: 'Waarom heeft Feyenoord de laagste omzet van traditionele top 3'

Financiële cijfers: 'Waarom heeft Feyenoord de laagste omzet van traditionele top 3'

Feyenoord, PSV en Ajax presenteerden afgelopen tijd hun jaarcijfers over het seizoen 2018-2019, de Rotterdammers die verstoken bleven van Europees voetbal lopen achter de feiten aan bij de andere twee topclubs in Nederland. Ajax steekt er met kop en schouders boven uit. Opvallend is dat Feyenoord in de Eredivisie meer verdient dan PSV, maar op Europees niveau ver achterblijft.


De totale omzet van de clubs:
Feyenoord 70,8 miljoen
PSV 96,6 miljoen
Ajax 199,5 miljoen

Opvallend is dat de Amsterdammers meer dan 100 miljoen euro meer omzetten dan nummer twee PSV en zelf bijna 130 miljoen meer dan Feyenoord. Dit komt vooral door de Champions League, zo meldt Voetbal International.

Als we verder kijken dan zie je dat zonder de Europese omzetten de verschillen een stuk minder groot zijn en dat Feyenoord ondanks een verouderd stadion en matige prestaties meer omzet dan PSV. Ajax blijft ook zonder Europese inkomsten ver voor op de andere twee.

Feyenoord 70,8 miljoen
PSV 62,9 miljoen
Ajax 104,2 miljoen

Commercieel gezien loopt Ajax met de skyboxen en andere sponsorinkomsten ook ver voor op de andere twee. Feyenoord en PSV zetten daarin allebei 29 miljoen euro om per jaar, Ajax haalt zelfs 48,4 miljoen euro op. Hierin kan Feyenoord dus nog grote stappen maken. Ajax lijkt vooral door de inkomsten van de Champions League, er worden vaak prestatiebonussen gegeven, verder voor te lopen.

Waarom zet Feyenoord dan meer om als PSV in de Eredivisie. De Rotterdammers zitten qua merchandising een stuk beter dan de Eindhovenaren, echter hier lopen de Amsterdammers ook voor op de rest.

Club Merchandising*
Ajax 21,2
PSV 4,7
Feyenoord 14,6

In het land van opleiden zal de inkomsten uit transfers hoger moeten zijn dan de uitgaven. Toch lijkt het bij Feyenoord de verkeerde kant op door te slaan. De Rotterdammers geven in 2018-2019 meer uit dan dat er inkomt aan transfergeld.

Club Resultaat vergoedingssommen
Ajax 33,9
PSV -4,6
Feyenoord -8,0

Lees meer over:

Discussieer mee! 77 reacties

Gast8319198737

Je plaatst een bericht als Gast8319198737