COLUMN |  Als je dat tegen Ajax doet, sta je snel op grote achterstand

COLUMN | Als je dat tegen Ajax doet, sta je snel op grote achterstand

‘De fouten moeten eruit’. Of ‘daar moeten we aan werken’. En ‘volgende week moeten we er staan’. Quotes die als een soort boemerang werken die elke keer weer terugkomen bij menig verdedigers van Feyenoord. Met dat soort onzinteksten moeten supporters al te lang leven.


De afgelopen jaren stond er een trainer die zacht, aardig en een familieman was. Giovanni van Bronckhorst. Maar een echte trainer zorgt ervoor dat deze teksten niet te vaak voorkomen en al helemaal dat er wat aan gedaan wordt. Helaas zag ik er in de voorbereiding nog geen enkel effect van, laat staan in de wedstrijd tegen Sparta. Tot twee keer toe liet de verdediging de rest van de ploeg weer in de steek gisteren. Letterlijk en figuurlijk. Daardoor verlies je punten. Als je dat tegen Ajax doet, sta je snel op grote achterstand. Ze voegen de daden niet bij de woorden. Ik heb al lang weer gezien dat Feyenoord met deze defensie het zichzelf erg moeilijk maakt.

De defensie moet een voorbeeld nemen aan andere medespelers. Als het om het middenveld of de aanval gaat maak ik me juist het minst zorgen. Het veldspel is prima - er zit nog rek in, dat wel - en kansen worden gecreëerd. De meesten halen het uiterste uit zichzelf, ze spelen met drang naar voren, zijn bewegelijk en durven risico’s te nemen. Dat zie ik op den duur goed komen. Maar de verdediging is juist het tegenovergestelde. Het lijkt op de directie en staf die onze club de afgelopen jaren leidden: geen durf om risico’s te nemen, wilskracht om het uiterste uit jezelf, het team en het seizoen te halen, ambitie om te groeien. En drijfveer om niet je stappen te vergroten en in plaats te verkleinen in je groei en manier van werken. We weten allemaal wat er met de directie en staf is gebeurd en in welke situatie we nu verkeren.

Dan zouden we deze verdedigers toch ook kunnen vervangen? Bijna net zo makkelijk. Bijna, want voor nieuwe verdedigers is geld nodig. Maar als je de daad bij het woord voegt dan wordt ook deze verdediging een van de sterkste van Nederland en kan de rest van de ploeg erop bouwen. En hopelijk zetten we daarmee de stappen richting de Europa League poulefase. En een goede plek op de ranglijst. Tot nu toe lijken ze alleen te zeggen: “we kunnen niet beter, wen er maar aan.”

Oscar van Bekkum

Lees meer over:

Discussieer mee! 74 reacties

Gast6648887121

Je plaatst een bericht als Gast6648887121