Herenakkoord mogelijk volgend seizoen al van kracht

Herenakkoord mogelijk volgend seizoen al van kracht

Jeugdspelers wegsnoepen bij de concurrenten is inmiddels een bekend fenomeen in de Nederlandse voetbalwereld. Maar hoe zit het nou met de zogenoemde Herenakkoord? De zes grote Eredivisie-clubs (Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, FC Utrecht en Vitesse) hebben afgesproken geen jeugdspelers meer van elkaar over te nemen. Actief dan.


Het zogenoemde Herenakkoord zou pas vanaf 2021 in werking treden, maar NOS meldt op de website dat als het aan de Eredivisie CV ligt, het akkoord al vanaf 1 juli 2019 moet ingaan. Maar waarom eigenlijk?

Het zijn vooral de Amsterdammers die de jeugdspelers van andere clubs binnenhalen. Ook Feyenoord moest er aan ontgelden. Jeugdspelers Steven van der Sloot en Rico Speksnijder kozen voor een avontuur bij de aartsvijand uit de hoofdstad. Volgens de vader van Rico Speksnijder een logische keuzen: "Na de winterstop van dit seizoen gaf Rico aan dat hij het niet meer naar zijn zin had bij Feyenoord. We hebben Feyenoord daarna laten weten dat Rico volgend seizoen helaas niet meer zal deelnemen aan de jeugdopleiding."

Volgens Mattijs Manders, de nieuwe algemeen directeur van Eredivisie CV - per 1 juli 2019, is het juridisch ook niet mogelijk om het te verbieden spelers van elkaar over te nemen. "Het initiatief moet wel bij de spelers liggen en de clubs moeten niet intensief bij elkaar gaan scouten. Dat ze dat niet doen en verder kijken."

Lees meer over:

Discussieer mee! 51 reacties

Gast4343054888

Je plaatst een bericht als Gast4343054888