‘Feyenoord moet doen wat Ajax doet, want dan kun je heel veel geld verdienen’

‘Feyenoord moet doen wat Ajax doet, want dan kun je heel veel geld verdienen’

Vanaf dit kalenderjaar interviewt FR-Fans.nl in de rubriek FR-TALK iedere maand een Feyenoordsupporter. Met hem of haar wordt er teruggeblikt op de afgelopen maand. In de maand mei had ik een gesprek met Martin van Waardenberg en sprak met hem voornamelijk over de jeugd op Varkenoord.


Van Waardenberg (63) is cabaretier, acteur, maar bovenal een voetballiefhebber. Hij speelde onder andere in de film De Marathon en schuift soms aan bij verschillende talkshows, zoals de Betweters. De ras-Rotterdammer is één en al Feyenoorder en volgt de ontwikkelen van zijn club op de voet. Een uitgesproken mening heeft hij dan ook zeker.

Afscheid is ‘jammer’
Deze maand namen Robin van Persie als voetballer en Giovanni van Bronckhorst als hoofdcoach afscheid van Feyenoord. Dat gebeurde in een overvolle Kuip op 12 mei tegen ADO Den Haag, een halve week voordat de competitie in Sittard bij Fortuna eindigde. Van Waardenberg is niet te spreken over de manier waarop dit is gegaan. “Het afscheid viel me tegen. Het is jammer dat Feyenoord verloor. Een grootheid als Robin van Persie moet schitteren in zo’n wedstrijd. En de Rotterdammers horen met 6-0 te winnen. In plaats daarvan ga je met een 0-2 verlies van het veld. Je krijgt op je sodemieter en de spelers gingen met de koppen omlaag van het veld.”

Van Waardenberg had zelfs een beter scenario gezien: “Het mooiste zou natuurlijk zijn geweest als Feyenoord afsloot met het kampioenschap. Je had de twee grootheden Van Persie en Van Bronckhorst op je schouders gedragen met champagne, bloemen en alle andere poespas. Dan had je een afscheid gehad. Maar dat is geen enkel moment aan bod gekomen dit seizoen. In plaats daarvan moet je met de staart tussen de benen maken dat je wegkomt.” Tegelijkertijd kan de cabaretier en acteur het ook wel een beetje relativeren. “Ik weet nog dat er afscheid genomen werd van Johan Cruijf bij het Ajax. Toen moesten ze tegen Bayern München spelen. Zij gaven de Amsterdammers met 0-9 op de flikker. Die Duitsers deden niet aan afscheid nemen. Het ging om leven of dood. Dus het kan altijd nog erger.”

De nummer 32 van vorig seizoen stond vooral bekend om zijn positieve houding. Van Waardenberg noemt het ‘soms te veel uit verhouding’. “Hij zag altijd heel veel kwaliteit in zijn teamgenoten. Maar als je na een verloren wedstrijd nog zo positief kunt zijn, dan klopt het niet helemaal. Dat kon wel iets minder. Maar hij is niet degene geweest die iets zou veranderen bij Feyenoord. Er moet structureel wat veranderen bij de club. Wat heet: er moet veel veranderen. En ik zou niet als eerste deze zin hebben uitgesproken.”

Doen wat Ajax doet
De Rotterdammer heeft een helder idee wat er moet veranderen is: jeugdspelers moeten, en moesten al veel eerder, de kans krijgen in het eerste elftal. En juist in de afgelopen weken is er wat kritiek gekomen over de manier van werken op Varkenoord. Het zou niet van een hoog niveau zijn, mensen, spelers zijn ontevreden over het perspectief en vertrekken daarom bij de club. “Als er geen perspectief is, dan wil je er niet voor werken. Maar op Varkenoord lopen veel talenten rond. Die spelers doen het heel erg goed. Je wint bijvoorbeeld van Ajax en de O19 is bijna kampioen. Maar je moet hen de kans geven in het eerste elftal.”

Hij haalt een voorbeeld aan van Ajax. “Wat ze bij die club in Amsterdam doen is jonge jongens gewoon in de basis zetten. Niet één wedstrijd. Niet twee wedstrijden. Maar gewoon veel wedstrijden. Ajax laat ze staan in het veld. Die jongens gaan fouten maken en op hun bek. Maar door ze het vertrouwen, de kansen en de tijd te geven ontwikkelen ze zich. Zoals Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Donny van de Beek. En kijk wat De Jong nu heeft opgeleverd. Bijna honderd miljoen euro. Dat doen ze toch verdomd goed daar. Maar als je continue spelers erin en eruit haalt en niet de tijd geeft, dan wordt het ook niks. Dat is wat Feyenoord nu doet. Dus de Rotterdammers moeten doen wat Ajax doet, want dan kun je heel veel geld verdienen. Dat is het eerste wat onze nieuwe interim-technisch directeur Sjaak Troost en trainer Jaap Stam moeten doen.”

Oude vedettes
Van Waardenberg gaat door over de jeugdspelers: “Wanneer je hen in de basis zet bij Feyenoord 1, bouw je aan een nieuw elftal. Ze leren, groeien en vervolgens kunnen ze een stap maken dat (financieel) ook goed kan zijn voor Feyenoord. Maar in plaats daarvan worden er steeds oude vedettes teruggehaald. Die kunnen in hun nadagen nog even lekker voetballen in De Kuip. Maar dan win je de competitie niet. Ja met Dirk Kuyt wel. Maar dan nog. Op dat moment had ik echt eerder voor een talentvolle jeugdspeler gekozen dan voor Kuyt. Met alle respect voor de Katwijker, want het is wel een ongelofelijk waardevolle voetballer. Wat ik probeer te zeggen is: spelers van buitenaf zitten jeugdspelers in de weg. Je moet je selectie om die jongelingen heen bouwen, maar dat is niet gebeurt de laatste jaren. Met als resultaat dat je nu op een punt bent gekomen dat je geen geld hebt en je niks kan. Feyenoord doet het economisch niet zo goed. Nu pas gaat de club met nieuwe trainer Jaap Stam weer terugvallen op de jeugd. Maar dat had veel eerder gekund.”

Geld voor de club
De Feyenoorder vervolgt zijn verhaal hoe de club geld kan verdienen: “Wij hebben in Nederland geen taferelen zoals je die in Spanje hebt. We mogen geen vijfhonderd miljoen schuld hebben. Daardoor kunnen de Rotterdammers geen Ronaldo kopen, laat staan andere wereldwijde topspelers. Dus dan moet je ze zelf kweken en/of gaan bedelen om geld. Ik denk dat Rotterdam genoeg bedrijven heeft waarop je een beroep kan doen. Dan praat ik niet over een paar tonnetjes, maar over miljoenen. De neus. En op een gegeven moment heb je honderd miljoen en dan kun je op de transfermarkt gaan kijken. Of de manier wat Ajax nu doet, mede door hun succes en de verkoop van jonge spelertjes mogelijk gemaakt. In die positie kun je je dan ook een miskoop veroorloven. Maar bij Feyenoord is het een ramp als ze een miskoop in huis hebben. Dus je hoort het me al zeggen: geld in de club steken en niet zomaar in een nieuw stadion. Natuurlijk, als dat geld genereert kun je dat doen. Maar ik denk dat het heel lang duurt voordat je de kosten van de bouw eruit hebt.”

Biertje gedronken
Wat de visie is van Van Waardenberg is erg duidelijk. Jeugd inzetten is de belangrijkste taak voor Troost en Stam vanaf aankomend seizoen. En ondanks dat Van Waardenberg goede dingen ziet in Ajax wat Feyenoord ook moet doen en respect heeft voor het succes, juichte hij net zo hard toen Tottenham Hotspur met 2-3 won in Amsterdam. “Ja daar heb ik wel een biertje op gedronken. Ik vind het erg knap wat die Amsterdammers doen, maar ze moeten niet te ver gaan. Gelukkig gingen de Amsterdammers eruit in de halve finale van de Champions League tegen de Spurs, want anders worden ze nog arroganter. Het blijven klootzakken. Maar in de finale was het dan ook leuk geweest, want dan had oud-Feyenoorder Georginio Wijnaldum er gewoon drie ingeschoten voor Liverpool FC en dan had Ajax alsnog een tik op de neus gekregen. Maar succes of niet: op de set van een film of serie heb ik er niet zoveel last van. Als ik werk met Ajacieden roep ik 6-2 en dan zijn ze weer stil’', zo sluit Van Waardenberg af.

Oscar van Bekkum

Discussieer mee! 66 reacties

Gast9295188525

Je plaatst een bericht als Gast9295188525