Machtsgreep bij Feyenoord Academy: 'Sfeer ontploft, verziekt en onveilig, jeugdspelers vertrekken'

Machtsgreep bij Feyenoord Academy: 'Sfeer ontploft, verziekt en onveilig, jeugdspelers vertrekken'

Het NRC Handelsblad heeft diepgaand onderzoek gedaan naar de jeugdopleiding van Feyenoord. De Feyenoord Academy, die is gezeteld op Varkenoord, was jarenlang achter elkaar toonaangevend, maar is inmiddels ver weggezakt. De krant interviewde dertig betrokkenen en komt tot een keiharde conclusie: 'De ontwikkeling en professionalisering van de Feyenoord Academy wordt gekaapt door een aantal oudgedienden, waaronder Cor Adriaanse, Sjaak Troost en Stanley Brard'.


De conclusie van de NRC staat haaks op wat de directie van Feyenoord naar buiten uitstraalt. Algemeen directeur Jan de Jong noemde de Academy 'het kroonjuweel van Feyenoord' en zei kort geleden nog dat Feyenoord de komende tijd weer meer op de jeugd focust, zo moet de selectie in meerderheid bestaan uit eigen opgeleide spelers. Vanwege het gebrek aan geld bij de Stadionclub is dat dan ook bittere noodzaak. De mooie woorden staan in schril contrast met de misstanden op Varkenoord.

Hoofd jeugdopleiding Richard Grootscholten werd weggepest, de sfeer op het trainingscomplex 'is ontploft, verziekt en onveilig', schrijft de krant. Er is sprake van een echte kampenstrijd, waarbij de oude garde lijnrecht tegenover de jongere trainers staat. De oude garde is van 'De Rotterdamse aanpak', een hardere, directe aanpak waarbij discipline centraal staat. Cor Adriaanse is samen met Wim Jansen de onofficiële leiding van de Feyenoord Academy. Hun hart voor Feyenoord is groot, dat staat buiten kijf, maar een deel van de trainers op Varkenoord vindt dat ze de groei van de Academy in de weg staan. 'Feyenoord zit in de houdgreep van deze mensen', concludeert een jeugdtrainer.

Feyenoord zelf is niet blind voor het gebrek aan innovatief vermogen van de jeugdopleiding. De club liet de opleiding doorlichten door een onderzoeksbureau. De belangrijkste conclusies en verbeterpunten uit dat rapport moesten worden doorgevoerd door Damien Hertog en Grootscholten, maar beiden kregen te maken met een tegenwerkende organisatie en dropen uiteindelijk (gedwongen) af. Men wil niet meegaan in de professionalisering, of de grotere aandacht voor fysieke en mentale ontwikkeling van de jeugdspelers. Vooral de weinige aandacht voor het fysieke onderdeel in de opleiding is schrijnend, zegt de NRC. 'Jeugdspelers die naar het eerste elftal doorstromen raakten geblesseerd – of voldoen mentaal niet. Van zeker vijf talenten is bekend dat zij om die reden werden teruggestuurd bij de training van het eerste, onder wie Rashaan Fernandes en Mo El Hankouri'.

Wim Jansen laat in een interview in de Telegraaf ook duidelijk zien dat hij heel anders denkt dan Grootscholten. Volgens Jansen draait het puur om het voetballende gedeelte bij de jeugd: 'Fysiek en mentaal zijn factoren die altijd ondergeschikt zijn aan voetbal. Als je niet kan voetballen, houdt alles op'. Een van de geïnterviewden zegt dat dit een deel van het probleem bij Feyenoord blootlegt: 'Met alle respect voor de staat van dienst van Wim Jansen, maar hij is niet met zijn tijd meegegaan'.

De krant legt verder in detail uit hoe Grootscholten werd weggewerkt bij Feyenoord. Ondanks dat het hoofd jeugdopleiding het vertrouwen had van de directie, werd er door de oude garde aan zijn stoelpoten gezaagd. Extra opvallend: zijn opvolger (Stanley Brard) en de nieuwe technisch directeur van Feyenoord (Sjaak Troost) hadden een belangrijke rol in het gedwongen vertrek van Grootscholten. Stukje bij beetje wordt inmiddels afgebroken wat Grootscholten heeft opgebouwd.

Lees het hele artikel op de site van de NRC, een mustread voor elke Feyenoordfan! Klik hier voor het artikel.

FR-Fans.nl mini poll

De oude garde houdt de ontwikkeling van de jeugd én Feyenoord tegen

0 stemmen

Discussieer mee! 241 reacties

Gast1570819799

Je plaatst een bericht als Gast1570819799